Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty
Kotlety inne niż wszystkie... siekane kotlety z filetów z kurczaka oraz młodej kapusty, z dużą ilością zieleniny - koperku i szczypiorku. Pychotka!
Młodą kapustkę należy wcześniej drobno poszatkować oraz krótko obgotować we wrzącej wodzie. Obgotowaną i odsączoną kapustkę oraz drobno pokrojone kawałki kurczaka łączymy z ciastem majonezowym lub w wersji fit - z ciastem jogurtowym i smażymy na oleju. Tak przygotowane kotleciki są delikatne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu.
Kotlety siekane to też fajny pomysł na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych filetów z kurczaka. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. czosnkowym, koperkowym lub tzatziki. Zobacz też przepis na kotlety siekane z botwinki i kurczaka lub placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią.
Składniki:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę.
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem/jogurtem greckim. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek.
- 2 filety z kurczaka (ok. 400-450 g)
- 3 duże jajka
- ok. 350-400 g młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Młodą kapustę szatkujemy, umieszczamy w durszlaku i myjemy pod bieżącą wodą. Przenosimy do dużego garnka.
Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę odlewamy, a kapustkę odcedzamy.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę.
Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy
Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, odsączoną kapustkę oraz kawałki kurczaka.
Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki.
Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, koperkowym lub tzatziki.
Dla mnie super :) Kiedyś robiłam podobne tylko z pieczarkami.
OdpowiedzUsuń