Idealne naleśniki
Naleśniki - któż ich nie lubi?! Nieograniczona ilość wariantów, w jakich możemy je wykonać z pewnością zadowoli każdego. Można je podać ze słodkim lub słonym nadzieniem, a także przygotować w wersji bezglutenowej lub na mleku roślinnym. Jednak niezależnie od tego z czym podamy nasze naleśniki, to przepis na ciasto jest tu najważniejszy.
Po usmażeniu naleśników układamy na talerzu i przykrywamy je głębokim talerzem, wtedy zachowają ciepło.
Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i składa się tylko z 6 składników, ale bardzo istotne są ich proporcje. Naleśniki nie powinny być gumowate, pękać przy składaniu czy rozpadać się przy przewracaniu na drugą stronę. Nie mogą również przywierać do dna patelni podczas smażenia. Poza tym ciasto musi być bardzo dobrze wymieszane, by naleśniki nie miały grudek.
Wcześniej borykałam się z różnymi problemami podczas robieniu naleśników, ale znalazłam poradnik z przepisem oraz wskazówkami na idealne naleśniki i chcę się nim z Wami podzielić.
Naleśniki z tego przepisu wychodzą miękkie i elastyczne, nie przywierają do patelni, a także mają wspaniały maślany smak oraz aromat. Idealnie nadają się zarówno do nadzienia słodkiego, jaki i słonego.
P.S. Na stronie poradnika znajdziecie również wskazówki jak szybko ciasto podstawowe na naleśniki przekształcić w pancakes, naleśniki deserowe, naleśniki na piwie, naleśniki czekoladowe czy crepes suzette...
Przepis na idealne naleśniki
Grafika pochodzi z poradnika kuchennego Przepis na naleśniki. Jak zrobić naleśniki, które na pewno się udadzą? |
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 3 jajka
- 5 łyżek roztopionego masła
- szczypta soli
Wykonanie:
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Masło roztapiamy w rondelku.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy mleko, wodę oraz wbijamy jajka. Na koniec dodajemy szczyptę soli oraz rozpuszczone masło. Za pomocą blendera z końcówką do ubijania miksujemy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
Gotowe ciasto odstawiamy na około 10 minut do lodówki.
Patelnię natłuszczamy masłem i rozgrzewamy ją. Na środek patelni wlewamy trochę ciasta naleśnikowego i rozprowadzamy go aż po brzegi, obracając patelnią na boki.
Smażymy około 2 min. z jednej strony, a następnie przy pomocy szpatułki przerzucamy na drugą stronę. Drugą stronę smażymy już krócej.
* Artykuł sponsorowany
Aby wzbogacić smak naleśników podawanych na słodko, do ciasta o takich proporcjach daję 2 płaskie łyżeczki cukru 😊
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie! :) Nie mogę się doczekać, aby przetestować ten przepis.
OdpowiedzUsuńSTRATA SKŁADNIKÓW !!!
OdpowiedzUsuń