Galette z truskawkami i pastą migdałową
Galette czyli rustykalna tarta przygotowana bez użycia formy. Jest to najprostszy rodzaj tarty - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Taka tarta nie tylko jest prosta w przygotowaniu, ale również pysznie smakuje i świetnie się prezentuje...
Moja tarta wykonana jest z ciasta półkruchego z dodatkiem śmietanki kremówki, bez dodatku jajek. Taki spód jest bardzo kruchy i delikatny w smaku - bardziej przypomina ciasto półfrancuskie niż tradycyjne ciasto kruche. Nadzienie tarty to domowej roboty aromatyczna pasta migdałowa wykonana dosłownie z 4 składników oraz świeże plasterki truskawek. Całość posypana jest cukrem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą pasty migdałowej oraz delikatnym spodem. Dosłownie poezja smaku!
P.S. Z przepisu można wykonać dwie mniejsze tarty lub jedną dużą :)
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 ml zimnej śmietanki 30%
- szczypta soli
Pasta migdałowa:
- 4 łyżki mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 białko
- 2 krople ekstraktu migdałowego
Dodatkowo:
- ok. 400 g truskawek
- żółtko
- cukier kryształ do posypania
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Ciasto:
W misce mieszamy mąkę pszenną z solą i cukrem pudrem. Dodajemy śmietankę oraz masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min.
Po tym czasie ciasto wyciągamy na kilka minut, a następnie dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg o wielkości około 22-24 cm.
Możemy również ciasto pozostawić w jednym kawałku i przygotować jedną dużą tartę.
Pasta migdałowa:
W misce mieszamy mąkę migdałową czyli blanszowane, zmielone migdały z cukrem pudrem. Dodajemy białko jajka oraz ekstrakt migdałowy i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.
Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, a następnie kroimy w plasterki.
Tarta:
Rozwałkowane ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na środku rozsmarowujemy połowę pasty migdałowej.
Następnie układamy na zakładkę plasterki truskawek, zostawiając około 3-4 cm wolnego miejsca na brzegach.
Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Całość (brzegi oraz truskawki) oprószamy po wierzchu cukrem kryształem.
To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 35-45 min., aż ciasto ładnie się zrumieni.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz