Taco ziemniak
Taco ziemniak, czyli pieczony ziemniak nadziewany ostrym farszem mięsnym z mielonej wołowiny oraz świeżymi warzywami - pomidorami i sałatą lodową (pasuje też awokado), a to wszystko polane kwaśną śmietaną i posypane świeżą kolendrą. Pyszne danie inspirowane kuchnią meksykańską, przygotowane na wzór taco, z tą różnicą, że tutaj ziemniak zastępuje tortillę.
Farsz mięsny przygotowany jest z mielonej wołowiny z dodatkiem cebuli czerwonej, czosnku, kukurydzy, czerwonej fasoli oraz ostrego sosu taco. W kuchni meksykańskiej dla złagodzenia dużej ostrości podaje się kwaśną śmietanę, dlatego i tutaj ziemniak na końcu jest nią polany. Można też podać śmietanę w osobnym naczyniu. Całość dopełniają świeże liście kolendry, które są nieodłącznym elementem tego rodzaju kuchni.
Ziemniak przygotowany w ten sposób smakuje rewelacyjnie! Można go upiec nie tylko w piekarniku, ale również z grilla będzie smakował świetnie...
Składniki:
Farsz mięsny:
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 2-3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 1-2 łyżki sosu taco (lub innego sosu chili)
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 8-10 dużych ziemniaków
- 2 pomidory
- ok. 100 g sałaty lodowej
- garść świeżej kolendry
- kwaśna śmietana
Wykonanie:
Ziemniaki razem ze skórką dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie zawijamy w folię aluminiową i władamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45-60 min. (w zależności od wielkości), do momentu, aż w będzie można wbić w nie widelec. Lekko studzimy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mielone mięso wołowe. Przyprawiamy przyprawą warzywną Vegeta Natur i smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
Następnie dodajemy sos taco lub inny sos chili oraz kukurydzę i fasolę czerwoną z puszki.
Mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 5 min. W razie potrzeby możemy doprawić solą i/lub pieprzem.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Sałatę lodową myjemy, dokładnie osuszamy i drobno szatkujemy.
Świeżą kolendrę myjemy i drobno siekamy.
Upieczone i jeszcze ciepłe ziemniaki kroimy wzdłuż na pół i przy pomocy widelca lekko zgniatamy środek. Następnie wykładamy pokrojone pomidory, gorący farsz mięsny oraz kawałki sałaty lodowej. Ziemniaki delikatnie polewamy kwaśną śmietaną i posypujemy posiekaną kolendrą.
* Artykuł sponsorowany
Jakie pyszne ziemniaczki, zrobiłam się głodna. :)
OdpowiedzUsuń