Sernik mascarpone z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowany na pieczonym biszkopcie, z masą serową z mascarpone i dodatkiem mleka oraz zatopionymi kawałkami świeżych truskawek, a na wierzchu połówki truskawek oraz galaretka truskawkowa. Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać w wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty.
Dzięki mascarpone masa serowa jest bardzo kremowa w smaku i delikatna, a dodatek truskawek w masie przełamuje słodycz serka. Masa mascarpone świetnie komponuje się z delikatnym biszkoptem, a całość dopełnia słodka galaretka truskawkowa. Takie ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale również super się prezentuje i cieszy oko...
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa:
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru (lub więcej)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 8-10 sztuk truskawek
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- ok. 10-15 szt. truskawek
Wykonanie:
Biszkopt:
Mąkę pszenna mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki.
Gotową masę wylewamy na dno tortownicy (średnica około 20-21 cm), wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 min. aż będzie złocistobrązowy. Studzimy.
Masa:
Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w drobną kostkę.
Mleko podgrzewamy i w gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Studzimy.
Mascarpone mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz cukrem z wanilią. Łyżkę mascarpone dodajemy do wystudzonego mleka z żelatyną i mieszamy, a następnie całą zawartość wlewamy z powrotem do masy serowej. Miksujemy na jednolitą masę.
Teraz możemy spróbować masy i gdy jest za mało słodka dodajemy cukru pudru według własnych preferencji.
Na końcu dodajemy pokrojone truskawki i wszystko mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Pozostałe truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.
Galaretkę rozpuszczamy w 300-350 ml gorącej wody. Studzimy.
Na masę serową układamy połówki truskawek, lekko dociskając.
Wszystko zalewamy zimną, lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
Przechowujemy w lodówce.
piękne zdjęcie apetyczne mniammmm
OdpowiedzUsuń, super przepis na sernik z mascarpone, jestem w sanatorium po przyjeździe zaraz go upiekę
OdpowiedzUsuń