Sałatka makaronowa z szynką i serem
Sałatka z makaronu typu cienkie rurki (również będzie tu pasował makaron typu kolanka) z dodatkiem szynki, sera żółtego, selera sałatkowego ze słoika, kukurydzy oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem chrzanu. Pyszna i pożywna sałatka, która może pełnić rolę kolacji lub lunchu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu - składa się z 6 składników + sos.
Makaron, szynka i ser żółty to zawsze dobre połączenie. Dodatek selera konserwowego sprawia, że sałatka staje się bardziej wyrazista, natomiast kukurydza dodaję odrobinę słodyczy. Całość dopełnia sos majonezowo-jogurtowy z dodatkiem chrzanu, który również nadaje wyrazistości i trochę ostrości, dzięki temu sałatka nie jest zbyt mdła.
Uwielbiam takie sałatki!
Składniki:
- ok. 150 g makaronu (kolanka, cienkie rurki)
- ok. 250 g szynki w kawałku
- ok. 200 g sera żółtego w kawałku
- 200 g selera sałatkowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 pęczek szczypioru
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu - powinien być al dente. Następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Studzimy.
Szynkę oraz ser żółty kroimy w paseczki.
Selera sałatkowego oraz kukurydzę odsączamy z zalewy.
Szczypior myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą w misce.
Sos:
W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Dodajemy chrzan oraz sok z cytryny. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowy sos dodajemy do wymieszanych składników. Dokładnie mieszamy wszystko razem.
Próbujemy i w razie potrzeby możemy sałatkę doprawić jeszcze solą i/lub pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz