Ferrero Rocher sernik na zimno
Sernik na zimno o smaku pralinek Ferrero Rocher - bez pieczenia! Przygotowany na kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe...
Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną i tyle cukru, ile jest w czekoladach starczy, aby ciasto było naprawdę słodkie. Na rynku dostępne są również czekolady (oraz herbatniki) bez cukru - słodzone stewią lub ksylitolem, wtedy możemy wyeliminować całkowicie cukier z tego deseru.
Ferrero Rocher w takiej wersji jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli choć raz spróbujecie tego sernika, to długo nie zapomnicie jego smaku i zapewne często będziecie do niego wracać...
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 75 g masła
- 2 łyżki mleka
- 1 czubata łyżeczka kakao
Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- 200 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki masła
- orzechy laskowe
Wykonanie:
Spód:
Herbatniki mielimy miałko i mieszamy z kakao oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 18-20 cm) wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.
Masa:
Orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min., aż zbrązowieją, a skórka zacznie pękać. Następnie orzechy przekładamy na papierowe ręczniczki i pocieramy je, aby odeszła skórka. Jeśli na niektórych orzechach zostanie trochę skórki, to nic się nie stanie.Orzechy mielimy drobno w rozdrabniaczu.
W rondelku podgrzewamy mleko zagęszczone i rozpuszczamy w nim czekolady - gorzką oraz mleczną. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 5-6 łyżkach gorącej wody. Studzimy.
Do serka mascarpone dodajemy porcjami zimne mleko zagęszczonym z rozpuszczonymi czekoladami i miksujemy, aż masa stanie się gładka. Następnie 2-3 łyżki masy dodajemy do wystudzonej żelatyny, mieszamy i całą zawartość wlewamy z powrotem do masy czekoladowej. Miksujemy do połączenia składników.
Na końcu dodajemy zmielone orzechy laskowe i wszystko mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na przygotowany spód.
Wstawiamy do lodówki do momentu stężenia masy.
Polewa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy połamaną czekoladę mleczną, gorzką oraz masło i mleko. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą.
Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.
Gotową polewę wykładamy na stężałą masę. Wierzch dekorujemy orzechami laskowymi - połówkami lub posiekanymi.
Wkładamy do lodówki.
wyjątkowy!
OdpowiedzUsuńwyśmienicie wygląda
OdpowiedzUsuńNiestety nie wychodzi taki wysoki jak na zdjęciu
OdpowiedzUsuńMoże był robiony w większej tortownicy, na zdjęciu jest w 18 cm
Usuń