Ferrero Rocher sernik na zimno

Sernik na zimno o smaku pralinek Ferrero Rocher - bez pieczenia! Przygotowany na kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe...

Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną i tyle cukru, ile jest w czekoladach starczy, aby ciasto było naprawdę słodkie. Na rynku dostępne są również czekolady (oraz herbatniki) bez cukru - słodzone stewią lub ksylitolem, wtedy możemy wyeliminować całkowicie cukier z tego deseru.

Ferrero Rocher w takiej wersji jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli choć raz spróbujecie tego sernika, to długo nie zapomnicie jego smaku i zapewne często będziecie do niego wracać...


Sernik na zimno

Składniki:

Spód:
  • 150 g herbatników
  • 75 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżeczka kakao
Masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 200 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki masła
  • orzechy laskowe



Wykonanie:

Spód:
Herbatniki mielimy miałko i mieszamy z kakao oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 18-20 cm) wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.

Spód herbatnikowy


Masa:
Orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min., aż zbrązowieją, a skórka zacznie pękać. Następnie orzechy przekładamy na papierowe ręczniczki i pocieramy je, aby odeszła skórka. Jeśli na niektórych orzechach zostanie trochę skórki, to nic się nie stanie.
Orzechy mielimy drobno w rozdrabniaczu.

Mielone orzechy laskowe


W rondelku podgrzewamy mleko zagęszczone i rozpuszczamy w nim czekolady - gorzką oraz mleczną. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy.

Mleko zagęszczone


Żelatynę rozpuszczamy w 5-6 łyżkach gorącej wody. Studzimy.

Do serka mascarpone dodajemy porcjami zimne mleko zagęszczonym z rozpuszczonymi czekoladami i miksujemy, aż masa stanie się gładka. Następnie 2-3 łyżki masy dodajemy do wystudzonej żelatyny, mieszamy i całą zawartość wlewamy z powrotem do masy czekoladowej. Miksujemy do połączenia składników.

Masa ferrero rocher

Na końcu dodajemy zmielone orzechy laskowe i wszystko mieszamy łyżką.

Masa czekoladowa z orzechami laskowymi


Masę wykładamy na przygotowany spód. 
Wstawiamy do lodówki do momentu stężenia masy.

Deser ferrero rocher


Polewa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy połamaną czekoladę mleczną, gorzką oraz masło i mleko. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. 

Polewa czekoladowa

Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.

Gotową polewę wykładamy na stężałą masę. Wierzch dekorujemy orzechami laskowymi - połówkami lub posiekanymi.

Sernik Ferrero Rocher

Wkładamy do lodówki.


Ferrero Rocher bez pieczenia

Sernik Ferrero Rocher

Deser Ferrero Rocher

Ciasto czekoladowe z orzechami bez pieczenia




Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny