Botwinka

Zupa botwinka pojawia się na naszych stołach wraz z nadejściem wiosny. Przygotowuje się ją z młodych liści i korzeni buraków ćwikłowych. Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać, gdyż jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Składniki zawarte w botwinie wykazują m.in. właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze i zapobiegają anemii.

Zupa botwinka pojawiła się już na moim blogu 2 lata temu, ale ja trochę dopracowałam przepis i teraz pojawia się w odświeżonej wersji... Składniki różnią się nieznacznie, jednak całkiem inny jest sposób wykonania, a przede wszystkim są lepsze zdjęcia. 
Pyszna zupka z liści buraków z dodatkiem ziemniaków, startej marchewki oraz dodatkowego buraczka dla koloru i dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku, zabielona śmietaną. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym lub w wersji tradycyjnej na rosole drobiowym.


Zupa botwinka

Składniki:
  • 2 pęczki botwiny
  • 1 mały burak
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju



Wykonanie:

Marchewkę, buraka oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewkę i buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Botwinkę dokładnie myjemy. Małe buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. 
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz botwinkę. 

Botwinka

Smażymy do zeszklenia i dodajemy startego buraka oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy. Smażymy wszystko około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, to dodajemy startą marchewkę. Gotujemy około 5-7 min.

Zupa botwinka

Śmietanę hartujemy 2-3 łyżkami gorącej wody i całość wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu do zupy wrzucamy posiekany koperek oraz szczypiorek.



Botwina

Zupa z botwiny

Botwinka

Zupa


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny