Botwinka
Zupa botwinka pojawia się na naszych stołach wraz z nadejściem wiosny. Przygotowuje się ją z młodych liści i korzeni buraków ćwikłowych. Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać, gdyż jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Składniki zawarte w botwinie wykazują m.in. właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze i zapobiegają anemii.
Zupa botwinka pojawiła się już na moim blogu 2 lata temu, ale ja trochę dopracowałam przepis i teraz pojawia się w odświeżonej wersji... Składniki różnią się nieznacznie, jednak całkiem inny jest sposób wykonania, a przede wszystkim są lepsze zdjęcia.
Pyszna zupka z liści buraków z dodatkiem ziemniaków, startej marchewki oraz dodatkowego buraczka dla koloru i dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku, zabielona śmietaną. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym lub w wersji tradycyjnej na rosole drobiowym.
Składniki:
- 2 pęczki botwiny
- 1 mały burak
- 4 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Marchewkę, buraka oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewkę i buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Marchewkę, buraka oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewkę i buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Botwinkę dokładnie myjemy. Małe buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy.
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz botwinkę.
Smażymy do zeszklenia i dodajemy startego buraka oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy. Smażymy wszystko około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, to dodajemy startą marchewkę. Gotujemy około 5-7 min.
Komentarze
Prześlij komentarz