Bliny gryczane na kefirze

Bliny to placuszki drożdżowe z mąki gryczanej (robi się też gryczano-pszenne), które można podawać z przeróżnymi dodatkami, również na słodko. Wykonane są tylko z mąki gryczanej, więc nie zawierają glutenu. Zazwyczaj przygotowuje się je na mleku lub na wodzie, jednak zauważyłam, że na kefirze wychodzą dużo lepsze - miękkie oraz puszyste i nie kruszą się nawet gdy są zimne. W smaku są delikatne i lekkie, ale mają charakterystyczny zapach oraz posmak gryki, więc trzeba lubić tego rodzaju placki. Samo ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje klika minut, jednak trzeba na nie trochę poczekać, gdyż wyrośnięte ciasto gwarantuje ich puszystość. 
Z podanej porcji wychodzi około 15-16 sztuk niewielkich placuszków.
Wywodzą się z tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej oraz białoruskiej. Mają symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury - są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach*.

Bliny gryczane

Składniki:

Rozczyn:
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 15 g świeżych drożdży
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • łosoś wędzony
  • jogurt grecki lub gęsta śmietana
  • koperek
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Rozczyn:
W ciepłej wodzie o temp. około 30 stopni rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.

Ciasto na bliny gryczane


Ciasto:
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy kefir, jajko oraz sól. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy łyżką do połączenia składników. 

Ciasto drożdżowe na bliny

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90-120 min., aby ciasto zgęstniało i lekko podrosło.

Ciasto drożdżowe gryczane

Po tym czasie, ciasto mieszamy przed wyłożeniem na patelnię.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy minimalną ilość oleju (starajmy się smażyć placuszki na jak najmniejszej ilości oleju - ja dosłownie tylko pędzelkiem natłuszczam patelnię - jednak to zależy od rodzaju patelni). Następnie wykładamy łyżką ciasto gryczane, formując kształt placuszków. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż lekko urosną i zaczną pojawiać się dziurki. 

Bliny gryczane

Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy, aż się zrumienią.

Gotowe bliny podajemy z śmietaną lub jogurtem greckim oraz kawałkami łososia wędzonego i posypane po wierzchu posiekanym koperkiem. 


Bliny gryczane

Bliny na kefirze

Bezglutenowe bliny

Placki drożdżowe bez glutenu

Bliny na mące gryczanej


* Wikipedia

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny