Zupa węgierska
Zupa węgierska to wersja zupy gulaszowej przygotowana na wzór lecza - z papryką, cebulą, pomidorami i kiełbasą oraz dodatkowo z ziemniakami, doprawiona papryką w proszku. Aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Podana z pieczywem może zastąpić dwudaniowy obiad.
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu - wystarczy pół godzinki i obiad gotowy! Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni...
Składniki:
Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę.
Kiełbasę kroimy w półplasterki lub kostkę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy około 5 min. i dodajemy paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy krojone pomidory z puszki. Całość zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Na końcu wlewamy sok pomidorowy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, pieprzem oraz solą. Gotujemy jeszcze około 5-7 min.
Podajemy z pieczywem.
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu - wystarczy pół godzinki i obiad gotowy! Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni...
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 papryki (u mnie: czerwona i żółta)
- 400 g kiełbasy
- 4-5 ziemniaków
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ok. 1 i 1/2 litra wody/bulionu
- papryka słodka mielona
- papryka chili
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę.
Kiełbasę kroimy w półplasterki lub kostkę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy około 5 min. i dodajemy paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy krojone pomidory z puszki. Całość zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Na końcu wlewamy sok pomidorowy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, pieprzem oraz solą. Gotujemy jeszcze około 5-7 min.
Podajemy z pieczywem.
Smacznie wyglada
OdpowiedzUsuńSuper zuoka wyszła z tego przepisu
OdpowiedzUsuń