Roladki naleśnikowe po meksykańsku
Roladki z ciasta naleśnikowego z nadzieniem meksykańskim w stylu chili con carne, zapieczone w piekarniku pod mozzarellą. Nadzienie składa się z mielonej wołowiny oraz cebuli, świeżej papryki, czerwonej fasoli i kukurydzy, doprawione dodatkiem koncentratu pomidorowego. Całość dopełniają przyprawy (ważny jest tu kumin), dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak oraz aromat. Mimo że zawinięte w zwykły naleśnik, to danie smakuje rewelacyjnie. Zwieńczeniem jest mozzarella, która po zapieczeniu staje się ciągnąca...
Pyszny i prosty obiad dla całej rodziny!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy.
Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm). Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą łatwiej się składały.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone papryki i smażymy 7-8 minut. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 5-7 min.
Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min., co jakiś czas mieszając.
Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką mieloną.
... i zwijamy w rulon.
Pyszny i prosty obiad dla całej rodziny!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 100 g tartej mozzarelli
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy.
Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm). Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą łatwiej się składały.
Nadzienie:
Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką i papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni.Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone papryki i smażymy 7-8 minut. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 5-7 min.
Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min., co jakiś czas mieszając.
Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką mieloną.
Roladki naleśnikowe:
Na ciepłych naleśnikach równomiernie rozsmarowujemy ciepłe nadzienie...... i zwijamy w rulon.
Każdy rulon przecinamy na 3 równe części.
Gotowe małe roladki umieszczamy pionowo w naczyniu żaroodpornym, jedną koło drugiej.
Uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuń