Pizza bez drożdży
Szybkie ciasto na pizzę - bez drożdży, bez wyrastania i czekania. Po niecałych 10 minutach pracy można wykładać na nie przygotowane składniki i do piekarnika. Ciasto wykonane jest na maślance z dodatkiem oleju oraz sody oczyszczonej. Jest naprawdę smaczne i spokojnie może dorównać tradycyjnemu ciastu drożdżowemu.
Takie ciasto na sodzie i maślance może być trochę bardziej zbite i mniej puszyste niż ciasto drożdżowe, ale za to jest mięciutkie i nie kruszy się. Składniki na pizzę układamy jakie tyko chcemy...
Wystarczy niecałe 30 minut aby cieszyć się ciepłą, domową pizzą.
Takie ciasto na sodzie i maślance może być trochę bardziej zbite i mniej puszyste niż ciasto drożdżowe, ale za to jest mięciutkie i nie kruszy się. Składniki na pizzę układamy jakie tyko chcemy...
Wystarczy niecałe 30 minut aby cieszyć się ciepłą, domową pizzą.
Składniki:
Ciasto na pizzę:
Wykonanie:
Pizza:
Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce (wymiary 41 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (papier wcześniej możemy posmarować odrobiną oleju, wtedy pizza będzie bardziej chrupiąca od spodu). Na cieście rozsmarowujemy ketchup/sos pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Układamy składniki: plasterki salami, pieczarki, cebulę i całość posypujemy tartym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-20 min.
Ciasto na pizzę:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatki: (u mnie)
- ketchup/sos pomidorowy
- 1 cebula
- ok. 100 g pieczarek
- ok. 50 g salami
- ok. 70 g sera żółtego
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ciasto na pizzę:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sito i mieszamy z solą oraz sodą oczyszczoną. Dodajemy olej oraz maślankę i mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Składniki:
Składniki:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Składniki możemy dobrać dowolne, jakie tylko lubimy.
Pizza:
Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce (wymiary 41 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (papier wcześniej możemy posmarować odrobiną oleju, wtedy pizza będzie bardziej chrupiąca od spodu). Na cieście rozsmarowujemy ketchup/sos pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Układamy składniki: plasterki salami, pieczarki, cebulę i całość posypujemy tartym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-20 min.
Ciesze sie że tu trafiłam bo miałam smak na pizze a drożdże ciężko idealna na kolacje już zapisuje składniki pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajnie wyszła nie sądziłem że może bez drożdży tak wyjść
OdpowiedzUsuń