Pizza bez drożdży

Szybkie ciasto na pizzę - bez drożdży, bez wyrastania i czekania. Po niecałych 10 minutach pracy można wykładać na nie przygotowane składniki i do piekarnika. Ciasto wykonane jest na maślance z dodatkiem oleju oraz sody oczyszczonej. Jest naprawdę smaczne i spokojnie może dorównać tradycyjnemu ciastu drożdżowemu.
Takie ciasto na sodzie i maślance może być trochę bardziej zbite i mniej puszyste niż ciasto drożdżowe, ale za to jest mięciutkie i nie kruszy się. Składniki na pizzę układamy jakie tyko chcemy...
Wystarczy niecałe 30 minut aby cieszyć się ciepłą, domową pizzą. 





Składniki:

Ciasto na pizzę:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatki: (u mnie)
  • ketchup/sos pomidorowy
  • 1 cebula
  •  ok. 100 g pieczarek
  • ok. 50 g salami
  • ok. 70 g sera żółtego
  • zioła prowansalskie



Wykonanie:

Ciasto na pizzę:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sito i mieszamy z solą oraz sodą oczyszczoną. Dodajemy olej oraz maślankę i mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.


Składniki:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Składniki możemy dobrać dowolne, jakie tylko lubimy.


Pizza:
Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce (wymiary 41 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (papier wcześniej możemy posmarować odrobiną oleju, wtedy pizza będzie bardziej chrupiąca od spodu). Na cieście rozsmarowujemy ketchup/sos pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi.


Układamy składniki: plasterki salami, pieczarki, cebulę i całość posypujemy tartym żółtym serem. 


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-20 min.







Komentarze

  1. Ciesze sie że tu trafiłam bo miałam smak na pizze a drożdże ciężko idealna na kolacje już zapisuje składniki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyszła nie sądziłem że może bez drożdży tak wyjść

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny