Pasta twarogowa z pieczonym burakiem
Prosta pasta kanapkowa z twarogu półtłustego z dodatkiem pieczonego buraka oraz czosnku i szczypiorku. Nie zawiera śmietany, tylko jogurt naturalny. Zdrowy i wartościowy dodatek do pieczywa, a do tego smaczny i tani.
Jedynym problemem może być pieczenie buraka, które jest dość czasochłonne. Po drugie nie opłaca się uruchamiać piekarnika na jedną sztukę, więc jak już piekę buraki to w ilości 0,5 - 1 kg i przechowuje w lodówce. Później tylko wyciągam, obieram ze skóry i wykorzystuje do przygotowania past kanapkowych, koktajli, sałatek, zup ➨ BARSZCZ OGÓRKOWY oraz innych dań ➨ SPAGHETTI Z PESTO Z BURAKÓW
Składniki:
Wykonanie:
Buraka dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekł. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 min., do momentu, aż w buraka będzie można wbić widelec. Następnie studzimy i obieramy ze skóry.
Do miski wrzucamy rozdrobniony twaróg i dodajemy pokrojone buraki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz jogurt naturalny i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy.
Jedynym problemem może być pieczenie buraka, które jest dość czasochłonne. Po drugie nie opłaca się uruchamiać piekarnika na jedną sztukę, więc jak już piekę buraki to w ilości 0,5 - 1 kg i przechowuje w lodówce. Później tylko wyciągam, obieram ze skóry i wykorzystuje do przygotowania past kanapkowych, koktajli, sałatek, zup ➨ BARSZCZ OGÓRKOWY oraz innych dań ➨ SPAGHETTI Z PESTO Z BURAKÓW
Składniki:
- 1 burak (ok. 150 g)
- 200 g twarogu półtłustego
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do miski wrzucamy rozdrobniony twaróg i dodajemy pokrojone buraki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz jogurt naturalny i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy.
wygląda świetnie! :) mam ochotę od razu posmarować nią kromkę chleba, a i smak zapowiada się znakomicie! zapisuję do koniecznego wypróbowania ♥ dobrych Świąt!
OdpowiedzUsuń