Pasta twarogowa z pieczonym burakiem

Prosta pasta kanapkowa z twarogu półtłustego z dodatkiem pieczonego buraka oraz czosnku i szczypiorku. Nie zawiera śmietany, tylko jogurt naturalny. Zdrowy i wartościowy dodatek do pieczywa, a do tego smaczny i tani.
Jedynym problemem może być pieczenie buraka, które jest dość czasochłonne. Po drugie nie opłaca się uruchamiać piekarnika na jedną sztukę, więc jak już piekę buraki to w ilości 0,5 - 1 kg i przechowuje w lodówce. Później tylko wyciągam, obieram ze skóry i wykorzystuje do przygotowania past kanapkowych, koktajli, sałatek, zup ➨ BARSZCZ OGÓRKOWY oraz innych dań ➨ SPAGHETTI Z PESTO Z BURAKÓW




Składniki:
  • 1 burak (ok. 150 g)
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Buraka dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekł. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 min., do momentu, aż w buraka będzie można wbić widelec. Następnie studzimy i obieramy ze skóry.

Do miski wrzucamy rozdrobniony twaróg i dodajemy pokrojone buraki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz jogurt naturalny i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy.





Komentarze

  1. wygląda świetnie! :) mam ochotę od razu posmarować nią kromkę chleba, a i smak zapowiada się znakomicie! zapisuję do koniecznego wypróbowania ♥ dobrych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny