Orzechowy sernik gotowany
Sernik bez pieczenia! Na spodzie herbatnikowo-orzechowym, z orzechową masą sernikową z prawdziwego sera twarogowego oraz masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Dosłownie petarda!
Bardzo kremowy, delikatny i aksamitny, o mocno dominującym, orzechowym smaku. Nie jest też przesłodzony. Polewa z masła orzechowego świetnie współgra z orzechową masą serową, a całość dopełniają całe orzeszki ziemne.
Można się pomylić, bo wygląda i smakuje jak sernik pieczony, a jest on gotowany w garnku. Bardzo proste i szybkie wykonanie - bez pieczenia, bez miksera i bez martwienia się, że opadnie. Ten sernik wyjdzie każdemu.
Nie trzeba posiadać piekarnika, aby przygotować sernik z prawdziwego zdarzenia.
Składniki:
Spód:
Bardzo kremowy, delikatny i aksamitny, o mocno dominującym, orzechowym smaku. Nie jest też przesłodzony. Polewa z masła orzechowego świetnie współgra z orzechową masą serową, a całość dopełniają całe orzeszki ziemne.
Można się pomylić, bo wygląda i smakuje jak sernik pieczony, a jest on gotowany w garnku. Bardzo proste i szybkie wykonanie - bez pieczenia, bez miksera i bez martwienia się, że opadnie. Ten sernik wyjdzie każdemu.
Nie trzeba posiadać piekarnika, aby przygotować sernik z prawdziwego zdarzenia.
Spód:
- 50 g herbatników
- 50 g orzeszków ziemnych bez soli
- 50 g masła
- 1 łyżka mleka
- 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
- 4 jajka
- 100 g masła
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru z wanilią
- 1/4 szklanki mleka
- 100 g orzechów ziemnych bez soli
- masło orzechowe
- orzechy ziemne bez soli
Wykonanie:
Spód:
Herbatniki oraz orzeszki ziemne mielimy na miałko i mieszamy z mlekiem oraz rozpuszczonym masłem.
Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając.
Wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Twaróg umieszczamy w garnku i wbijamy do niego jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier i cukier z wanilią. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników - nie zagotowujemy.
Budyń rozpuszczamy w mleku, a następnie wlewamy do gorącej masy serowej. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (trochę to potrwa) - masa musi mieć konsystencję gęstego budyniu. W tym przypadku masę musimy zagotować, aż zacznie bąblować. Studzimy.
Do masy dodajemy zmielone na miałko orzechy ziemne. Mieszamy i wykładamy masę na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do lodówki na min. 3-4 godz., a najlepiej na całą noc.
Na wierzchu rozsmarowujemy masło orzechowe i posypujemy orzeszkami ziemnymi.
O rany jak on pysznie wyglada! yum
OdpowiedzUsuńKawa plus sernik... niczego więcej nie potrzeba!
OdpowiedzUsuńJednak nie wyjdzie każdemu 😂 nie wiem dlaczego po 24h w lodowce dalej jest płynny ser dalam z wiaderka
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że masa serowa po dodaniu budyniu była zbyt krótko gotowana. Musi mieć konsystencję gęstego budyniu.
UsuńA można zdjęcie masła orzechowego
Usuńniestety nie pamiętam jakie to było masło, chyba firmy Sante
UsuńCzy zamiast herbatników można użyć sucharkow na spód?
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie próbowałam i szczerze to nie mam pojęcia jak to wyjdzie. Można spróbować 😉
Usuń