Murzynek z coca-colą
Proste ciasto czekoladowe typu murzynek, wzbogacone o dodatek coca-coli, która stała u nas w domu prawie od początku roku (od urodzin męża) i nikt nie chciał jej pić, więc trzeba było spożytkować ją w inny sposób...
Ciasto z colą jest czekoladowe i bardzo wilgotne, a zaraz puszyste oraz delikatne w smaku. Zawdzięczamy to dodatkowi coca-coli, której tak naprawdę nie czuć w tym cieście. Nie jest ono też jakoś mocno słodkie, dlatego jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta proponuję zwiększyć ilość cukru i/lub zrobić polewę z mlecznej czekolady.
Dodatkowym atutem tego ciasta jest prostota oraz szybkość wykonania - 10 minut pracy i do piekarnika! Smakuje naprawdę świetnie i jest z pewnością jedną z najlepszych wersji murzynka, jaką jadłam...
Składniki:
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem z wanilią na jasną i puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy powoli olej i miksujemy do połączenia składników. Cienką strużką wlewamy coca-colę/pepsi i mieszamy. Kolejno dodajemy porcjami składniki suche, cały czas miksując. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Polewa:
Do posiekanej czekolady gorzkiej dodajemy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladą polewamy wystudzone ciasto.
Ciasto z colą jest czekoladowe i bardzo wilgotne, a zaraz puszyste oraz delikatne w smaku. Zawdzięczamy to dodatkowi coca-coli, której tak naprawdę nie czuć w tym cieście. Nie jest ono też jakoś mocno słodkie, dlatego jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta proponuję zwiększyć ilość cukru i/lub zrobić polewę z mlecznej czekolady.
Dodatkowym atutem tego ciasta jest prostota oraz szybkość wykonania - 10 minut pracy i do piekarnika! Smakuje naprawdę świetnie i jest z pewnością jedną z najlepszych wersji murzynka, jaką jadłam...
Składniki:
- 4 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka coca-coli lub pepsi
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki śmietanki 30%
- wiórki czekoladowe
Wykonanie:
W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, kakao oraz proszek do pieczenia.
Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem z wanilią na jasną i puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy powoli olej i miksujemy do połączenia składników. Cienką strużką wlewamy coca-colę/pepsi i mieszamy. Kolejno dodajemy porcjami składniki suche, cały czas miksując. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przenosimy do tortownicy (średnica ok. 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Studzimy.
Polewa:
Rozpuszczoną czekoladą polewamy wystudzone ciasto.
Super fajnie i smacznie wygląda ten Murzynek z coca-colą :-)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne ! Cala rodzinka zachwycona :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńjuż 2 raz robiłam to ciasto.wychodzi bardzo puszyste...:) Dziś dodałam ksylolit zamiast cukru. Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuń