Krem z pieczonych buraków

Zupa typu krem z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku i tymianku, zabielona serkiem mascarpone. Gęsta i aksamitna zupa o słodkawym smaku, przygotowana zaledwie z kilku składników. Dzięki pieczeniu buraki nabierają intensywnego smaku i aromatu, a ich słodycz przełamana jest kwaśnym sokiem z cytryny i ostrym smakiem czosnku. Delikatności dodaje serek mascarpone. Całość komponuje się znakomicie! Do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Można podać ją z ziarnami słonecznika (prażonymi) lub grzankami.


Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego (lub więcej)
  • 1-2 łyżki serka mascarpone
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • pestki słonecznika
  • grzanki



Wykonanie:

Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Zawijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 min., do momentu, aż w buraki będzie można wbić widelec. Następnie studzimy i obieramy ze skóry.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojone buraki. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy około 10-15 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta to dodajemy jeszcze trochę bulionu, w zależności od preferencji.
Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, tymiankiem oraz solą i pieprzem.

Podajemy z ziarnami słonecznika i/lub grzankami.






Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny