Drożdżówki z budyniem i malinami
Zakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu.
Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru.
Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje jak domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajko, żółtko oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
W między czasie przygotowujemy budyń:
Z podanej porcji mleka odlewamy około 1/2 szklanki i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmuje z ognia.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu. Studzimy i chłodzimy w lodówce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na placek o wielkości ok. 30 x 40 cm.
Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy wystudzony budyń, zostawiając wolne brzegi.
Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem i sklejamy. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3-4 cm.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, w każdej bułeczce umieszczamy po 3-4 maliny.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-23 min. Studzimy.
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystudzone drożdżówki.
Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru.
Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje jak domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży)
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60 g masła
- szczypta soli
Budyń:
- 400 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 300 g malin
- 50 g białej czekolady
- 1 białko
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajko, żółtko oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
W między czasie przygotowujemy budyń:
Z podanej porcji mleka odlewamy około 1/2 szklanki i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmuje z ognia.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu. Studzimy i chłodzimy w lodówce.
Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy wystudzony budyń, zostawiając wolne brzegi.
Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem i sklejamy. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3-4 cm.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, w każdej bułeczce umieszczamy po 3-4 maliny.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-23 min. Studzimy.
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystudzone drożdżówki.
Wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńapetyczne drożdżówki
OdpowiedzUsuń