Drożdżówki z budyniem i malinami

Zakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu. 
Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru.
Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje jak domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉




Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g masła
  • szczypta soli
Budyń:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 300 g malin
  • 50 g białej czekolady
  • 1 białko




Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.


Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajko, żółtko oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.


Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.


W między czasie przygotowujemy budyń:
Z podanej porcji mleka odlewamy około 1/2 szklanki i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmuje z ognia.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu. Studzimy i chłodzimy w lodówce.




Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na placek o wielkości ok. 30 x 40 cm.

Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy wystudzony budyń, zostawiając wolne brzegi.


Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem i sklejamy. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3-4 cm.


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, w każdej bułeczce umieszczamy po 3-4 maliny.



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-23 min. Studzimy.



Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystudzone drożdżówki.









Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny