Ciasteczka Łakotki kakaowe

Łakotki kakaowe to kruche, maślane ciasteczka o kakaowym smaku. Prawie każdy zna ich smak z dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie, a uzyskane ciasto schładzamy w lodówce, następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka.
Ciasteczka wychodzą kruche i chrupiące, nie są przesłodzone. Tak pyszne, że trudno im się oprzeć! Idealne do codziennej kawy lub herbaty...



Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka (lub 1 żółtko i 1 całe jajko)
  • 150 g zimnego masła



Wykonanie:

Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz kakao. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest zbyt sypie dodajemy jeszcze 1 białko. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min.


Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy krążki za pomocą foremki do babeczek o wielkości ok. 7 cm. 


W środku każdego krążka wycinamy kółeczko o średnicy ok. 3-3,5 cm, za pomocą kieliszka do wódki.


Resztę ciasta zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki foremkami do babeczek, do momentu aż zużyjemy całe ciasto. 


Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 10-12 min. Studzimy na kratce.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny