Babka kawowa

Ucierana babka o intensywnym kawowym smaku z polewą czekoladowo-kawową. Jest to mój faworyt wśród wszystkich babek wielkanocnych, które piekłam do tej pory. Wychodzi mięciutka, wilgotna i mięsista, z wyczuwalną goryczką kawy, która przełamana jest słodką polewą z mlecznej czekolady. Idealna dla osób, które nie przepadają za przesłodzonymi ciastami.

Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Babka kawowa ucierana

Składniki:
  • 4 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3 saszetki kawy rozpuszczalnej (6 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki wody gazowanej
  • szczypta soli
Polewa:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 saszetka kawy rozpuszczalnej (2 g)
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka płatków migdałowych





Wykonanie:

Mieszamy mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.

W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem z wanilią, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną i wodę. Miksujemy wszystko do połączenia składników.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przenosimy do formy z kominem (średnica 21-22 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min., do suchego patyczka.
Studzimy na kratce.


Polewa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę mleczną oraz śmietankę. Miseczkę umieszczamy nad rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy kawę rozpuszczalną i mieszamy, aż się rozpuści.

Polewę rozprowadzamy po wierzchu babki i posypujemy płatkami migdałowymi.

Ucierana babka kawowa

Babka kawowa wielkanocna

Babka ucierana z kawą

Kawowa babka ucierana


Komentarze

  1. Świetny przepis. Napewno spróbuję ją upiec

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać, że pyszna. :) Kawowa to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie kawowe ciasta. Babki w szczególności

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyszła. Już bym chciała ją spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Brak czasu, a nigdzie nie mogę kupić właśnie babki kawowej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny