Schabowe roladki z szynką i suszonymi pomidorami
Roladki ze schabu faszerowane szynką szwarcwaldzką, liśćmi świeżego szpinaku oraz suszonymi pomidorami, pieczone w rękawie. Słone składniki nadzienia, jak: suszone pomidory czy szynka szwarcwaldzka nadają roladzie wyrazistości, dzięki temu nie jest mdła w smaku.
Świetna przystawka na stół, która sprawdzi się przy każdej okazji. Podałam je na zimno jako wędlinę do pieczywa, ale równie znakomicie sprawdzą się na ciepło, na obiad.
Składniki:
Wykonanie:
Liście szpinaku myjemy na sitku pod bieżącą wodą, odsączamy i dokładnie osuszamy.
Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki.
Schab oczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawiamy papryką mieloną, solą oraz pieprzem. Kroimy na dwa równe kawałki.
Na pierwszym kawałku układamy połowę szynki, rozkładamy jedną garść szpinaku i wykładamy połowę pokrojonych pomidorów suszonych. Schab zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym lub nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia i związujemy z dwóch stron.
To samo powtarzamy z drugim kawałkiem mięsa.
Obie rolady umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy do 180 i pieczemy jeszcze około 20 min., aż mięso się przyrumieni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Świetna przystawka na stół, która sprawdzi się przy każdej okazji. Podałam je na zimno jako wędlinę do pieczywa, ale równie znakomicie sprawdzą się na ciepło, na obiad.
- ok. 1 kg schabu bez kości
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 2 garście liści szpinaku
- 1 słoik pomidorów suszonych (ok. 270 g)
- 1-2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki.
Schab oczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawiamy papryką mieloną, solą oraz pieprzem. Kroimy na dwa równe kawałki.
Na pierwszym kawałku układamy połowę szynki, rozkładamy jedną garść szpinaku i wykładamy połowę pokrojonych pomidorów suszonych. Schab zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym lub nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia i związujemy z dwóch stron.
To samo powtarzamy z drugim kawałkiem mięsa.
Obie rolady umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy do 180 i pieczemy jeszcze około 20 min., aż mięso się przyrumieni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz