Rafaello na krakersach
Ciasto rafaello bez pieczenia, przygotowane na krakersach i przełożone śmietankową masą budyniową z serkiem mascarpone oraz wiórkami kokosowymi. Prosty i niewymagający dużo pracy deser tylko z 7 składników, dedykowany wielbicielom kokosu oraz pralinek kokosowych.
Deser rafaello to pyszne słodko-słone połączenie, które uzależnia. Słodka masa budyniowa z kokosem przełamana jest warstwami słonych krakersów.
Sprawdzony kilkakrotnie przeze mnie przepis, który zawsze się udaje!
Deser rafaello to pyszne słodko-słone połączenie, które uzależnia. Słodka masa budyniowa z kokosem przełamana jest warstwami słonych krakersów.
Sprawdzony kilkakrotnie przeze mnie przepis, który zawsze się udaje!
P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA
Składniki:
Wykonanie:
- 550 ml mleka
- 2 małe budynie śmietankowe (bez cukru)
- niecałe 1/2 szklanki cukru
- 120 g masła
- 250 g serka mascarpone
- 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 48 szt. krakersów
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszki budyniowe. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione proszki budyniowe i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu na zmianę z mascarpone i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Na końcu do masy dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 3 części.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 16 krakersów (4 rzędy, po 4 w każdym rzędzie). Na krakersy wykładamy 1/3 przygotowanej masy, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Następnie wykładamy kolejną 1/3 porcji masy, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą krakersów. Na krakersach rozsmarowujemy resztę masy, a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Deser wkładamy do lodówki, w celu schłodzenia na około 2 godz.
Więcej przepisów na Ciasta Bez Pieczenia ⬇
ciasto warte grzechu łakomstwa!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste przekładańce :)
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blachy ?
OdpowiedzUsuńRobiłam bez blachy, przepis jest na 16 krakersow - 4 rzędy po 4 w każdym rzędzie
UsuńJakie krakersy Pani poleca ?
OdpowiedzUsuńZawsze kupuję Lajkonika 🙂
UsuńMałe budynie to jakie?
OdpowiedzUsuńPo 40 g
UsuńMogę użyć ricotte?
OdpowiedzUsuńTrochę ma inny smak niż mascarpone, ale według mnie też będzie pasować
Usuń:*Dziękuje:*
Usuń