Kociołek meksykański

Kociołek meksykański to jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Danie składa się z mielonej wołowiny oraz czerwonej cebuli, świeżej papryki, pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Ryż gotowany jest razem z pozostałymi składnikami, dzięki temu nie trzeba brudzić dodatkowego garnka. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak.
Chili to danie wbrew pozorom proste w przygotowaniu, a do tego bardzo aromatyczne i urzeka bogactwem smaków - znajdziemy tu połączenie zarówno ostrego, kwaśnego, jak i słodkiego. Na szczególną uwagę zasługuje tu kumin, który to nadaje całości oryginalnego smaku oraz aromatu...



Składniki:
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 200 g ryżu
  • 1 i 1/2 - 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką i papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni.

Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone papryki i pomidory krojone z puszki oraz wlewamy sok pomidorowy. Gotujemy przez około 15 min., a następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 10 min.

Na końcu wsypujemy ryż i od razu zalewamy 1 szklanką bulionu. Gotujemy, aż ryz wchłonie cały płyn, często mieszając, by się nie przypalił. Kolejne 1/2 szklanki bulionu dodajemy, gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzamy, gdyż ryż wchłonie całą wodę, a będzie jeszcze twardy.
Przyprawiamy do smaku sokiem z limonki, cukrem, solą, pieprzem i papryką mieloną.






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny