Kociołek meksykański
Kociołek meksykański to jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Danie składa się z mielonej wołowiny oraz czerwonej cebuli, świeżej papryki, pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Ryż gotowany jest razem z pozostałymi składnikami, dzięki temu nie trzeba brudzić dodatkowego garnka. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak.
Chili to danie wbrew pozorom proste w przygotowaniu, a do tego bardzo aromatyczne i urzeka bogactwem smaków - znajdziemy tu połączenie zarówno ostrego, kwaśnego, jak i słodkiego. Na szczególną uwagę zasługuje tu kumin, który to nadaje całości oryginalnego smaku oraz aromatu...
Składniki:
Wykonanie:
Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką i papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone papryki i pomidory krojone z puszki oraz wlewamy sok pomidorowy. Gotujemy przez około 15 min., a następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 10 min.
Na końcu wsypujemy ryż i od razu zalewamy 1 szklanką bulionu. Gotujemy, aż ryz wchłonie cały płyn, często mieszając, by się nie przypalił. Kolejne 1/2 szklanki bulionu dodajemy, gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzamy, gdyż ryż wchłonie całą wodę, a będzie jeszcze twardy.
Chili to danie wbrew pozorom proste w przygotowaniu, a do tego bardzo aromatyczne i urzeka bogactwem smaków - znajdziemy tu połączenie zarówno ostrego, kwaśnego, jak i słodkiego. Na szczególną uwagę zasługuje tu kumin, który to nadaje całości oryginalnego smaku oraz aromatu...
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 czerwone papryki
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 200 ml soku pomidorowego
- 200 g ryżu
- 1 i 1/2 - 2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką i papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone papryki i pomidory krojone z puszki oraz wlewamy sok pomidorowy. Gotujemy przez około 15 min., a następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 10 min.
Na końcu wsypujemy ryż i od razu zalewamy 1 szklanką bulionu. Gotujemy, aż ryz wchłonie cały płyn, często mieszając, by się nie przypalił. Kolejne 1/2 szklanki bulionu dodajemy, gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzamy, gdyż ryż wchłonie całą wodę, a będzie jeszcze twardy.
Wygląda przepysznie - ciekawe jak smakuje?
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis
OdpowiedzUsuń