Karkówka pieczona w piwie

Plastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w aromatycznym sosie. Spora ilość cebuli nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa.
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a naszej pracy jest niewiele, ale jest czasochłonne, gdyż otrzymanie kruchej karkówki rozpływającej się ustach wymaga dość długiego pieczenia w piekarniku. Jednak warto na nią poczekać, bo smak jest niepowtarzalny!
Najlepiej podać ją z pieczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą.

P.S. To obiad, który trafia w męskie gusta - mój mąż był zachwycony i stwierdził, że dawno tak dobrego dania nie jadł 😉



Składniki:
  • ok. 700 g karkówki
  • 3 cebule
  • 1 żółta papryka
  • 350 ml ciemnego piwa typu porter
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Marynata:
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Do miski wlewamy olej i dodajemy przyprawy: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz oraz kminek. Mieszamy.

Karkówkę myjemy,
osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Plastry mięsa umieszczamy w misce z marynatą i dobrze nacieramy olejem z przyprawami. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 12 godzin.



Po tym czasie, wyciągamy karkówkę z lodówki min. godzinę przed smażeniem.
Plastry mięsa obsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. 



Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Warzywa podsmażamy do zeszklenia na oleju pozostałym po smażeniu mięsa.


Następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego z podsmażoną karkówką.

Do miski z pozostałością marynaty wlewamy piwo, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia z mięsem. 


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.
Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.








Komentarze

  1. super, ciekawa propozycja :) myślę, że spodoba się zwłaszcza panom

    OdpowiedzUsuń
  2. W piekarniku karkówka ma być przykryta ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry; a czy Pani włącza termoobieg czy jednak samo grzanie dolne?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, karkówka palce lizać! I mówię to ja, osoba, która ostatni raz jadła karówkę w 1990, i uważałam ją za niejadalne mięso. Chciałam niedawno zrobić karkówkę Mężowi, zdecydowałam się na ten przepis, i nieśmiało próbując, połowę wyżarłam. A że właśnie zamarynowałam mięso na jutro, to przy okazji zostawiam ten wpis i podziękowania :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję bardzo za tę opinię ❤️ bardzo mi miło się zrobiło :) czuję się zaszczycona! Dla takich komentarzy warto się starać i prowadzić bloga :)

      Usuń
  5. Karkoweczka z piwkiem wedlug przepisu pyszna tylko zamiast papryki dalam pieczarki .Smakowalo super ...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny