Karkówka pieczona w piwie
Plastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w aromatycznym sosie. Spora ilość cebuli nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa.
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a naszej pracy jest niewiele, ale jest czasochłonne, gdyż otrzymanie kruchej karkówki rozpływającej się ustach wymaga dość długiego pieczenia w piekarniku. Jednak warto na nią poczekać, bo smak jest niepowtarzalny!
Najlepiej podać ją z pieczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą.
P.S. To obiad, który trafia w męskie gusta - mój mąż był zachwycony i stwierdził, że dawno tak dobrego dania nie jadł 😉
Składniki:
Wykonanie:
Do miski wlewamy olej i dodajemy przyprawy: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz oraz kminek. Mieszamy.
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Plastry mięsa umieszczamy w misce z marynatą i dobrze nacieramy olejem z przyprawami. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 12 godzin.
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a naszej pracy jest niewiele, ale jest czasochłonne, gdyż otrzymanie kruchej karkówki rozpływającej się ustach wymaga dość długiego pieczenia w piekarniku. Jednak warto na nią poczekać, bo smak jest niepowtarzalny!
Najlepiej podać ją z pieczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą.
P.S. To obiad, który trafia w męskie gusta - mój mąż był zachwycony i stwierdził, że dawno tak dobrego dania nie jadł 😉
Składniki:
- ok. 700 g karkówki
- 3 cebule
- 1 żółta papryka
- 350 ml ciemnego piwa typu porter
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Marynata:
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku całego
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Plastry mięsa umieszczamy w misce z marynatą i dobrze nacieramy olejem z przyprawami. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 12 godzin.
Po tym czasie, wyciągamy karkówkę z lodówki min. godzinę przed smażeniem.
Plastry mięsa obsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Warzywa podsmażamy do zeszklenia na oleju pozostałym po smażeniu mięsa.
Następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego z podsmażoną karkówką.
Do miski z pozostałością marynaty wlewamy piwo, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia z mięsem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.
wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńsuper, ciekawa propozycja :) myślę, że spodoba się zwłaszcza panom
OdpowiedzUsuńO tak! Mój był zachwycony ;)
UsuńW piekarniku karkówka ma być przykryta ?
OdpowiedzUsuńBez przykrycia
UsuńDzień dobry; a czy Pani włącza termoobieg czy jednak samo grzanie dolne?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu
UsuńSamo grzanie góra dół :)
Dziękuję, karkówka palce lizać! I mówię to ja, osoba, która ostatni raz jadła karówkę w 1990, i uważałam ją za niejadalne mięso. Chciałam niedawno zrobić karkówkę Mężowi, zdecydowałam się na ten przepis, i nieśmiało próbując, połowę wyżarłam. A że właśnie zamarynowałam mięso na jutro, to przy okazji zostawiam ten wpis i podziękowania :-).
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję bardzo za tę opinię ❤️ bardzo mi miło się zrobiło :) czuję się zaszczycona! Dla takich komentarzy warto się starać i prowadzić bloga :)
UsuńA z czym to podajemy?
OdpowiedzUsuńNajlepsza z ziemniakami :)
UsuńKarkoweczka z piwkiem wedlug przepisu pyszna tylko zamiast papryki dalam pieczarki .Smakowalo super ...
OdpowiedzUsuń