Jaglanka pieczona z bananami

Szukasz pysznego pomysłu na śniadanie? Proponuję jaglankę w wersji pieczonej... z bananami, kawałkami gorzkiej czekolady oraz orzechami laskowymi. Przygotowana na mleku krowim, ale równie dobrze pasuje tu każde mleko roślinne - ryżowe, owsiane, migdałowe czy sojowe. Bez porcji dodatkowego cukru - za słodkość odpowiada tylko gorzka czekolada i banany.
Banalnie prosta w wykonaniu - mieszamy wszystkie składniki łyżką i wkładamy do piekarnika. Można ją podać na ciepło, zaraz po wykonaniu lub wziąć na wynos, bo na zimno jest równie dobra.
Jeśli dla kogoś będzie za mało słodka, to wierzch proponuję polać rozpuszczoną czekoladą.

Płatki jaglane wyróżniają się wysoką zawartością składników mineralnych i witamin. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E i minerałów: wapnia, potasu, magnezu, cynku, fosforu, a także błonnika oraz lecytyny, która korzystnie wpływa na pracę mózgu - poprawia koncentrację i zdolność zapamiętywania. Płatki jaglane wspomagają także usuwanie toksyn z naszego organizmu i dodają energii na cały dzień!



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki płatków jaglanych
  • 3 banany
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść orzechów laskowych



Wykonanie:

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładkie puree. Gorzką czekoladę kroimy w drobną kostkę. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.

Jajka rozbełtujemy i łączymy z mlekiem. Dodajemy do papki z bananów. Następnie wsypujemy płatki jaglane i dodajemy czekoladę oraz orzechy. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by płatki spęczniały.

Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 22 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.
Podajemy na ciepło lub na zimno, np. polane polewą czekoladową.






Komentarze

  1. Podoba mi się ten przepis - nie mam płatków, ale spróbuję z gotowaną kaszą. Czy może raczej powinna być niegotowana, żeby wchłonęła mleko? Chyba raczej niegotowana. Ale popróbuję. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny