Czekoladowe ciasto z budyniem

Proste ciasto czekoladowe na co dzień i od święta. Składa się ono z ciemnego biszkopta przełożonego konfiturą malinową oraz czekoladową masą budyniową, na wierzchu z bitą śmietaną i pokruszonym biszkoptem. Pyszne ciacho, które zachwyci każdego!

Masa budyniowa przygotowana została na maśle, z gotowych budyniów czekoladowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, dzięki temu zyskała intensywnie czekoladowy smak.

Ciasto nie jest zbyt słodkie, gdyż słodycz równoważy się z goryczką gorzkiej czekolady oraz kwaśną konfiturą malinową. 
Dodatkowo konfitura zwilża biszkopt, dzięki temu nie jest on za suchy. Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz posypka z kruszonego biszkopta. 
Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie!




Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • niepełna szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 650 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe (po 40 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
Bita śmietana:
  • 300 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • ok. 240 g konfitury malinowej
  • posypka czekoladowa



Więcej przepisów na pyszne ciasta w mojej pierwszej książce kulinarnej 👇

Książka kulinarna Kuchnia MagdaLeny




Wykonanie:

Biszkopt:

I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. Miksujemy do połączenia składników.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszając, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do blachy (wymiary około 25 x 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.


Masa budyniowa:
Czekoladę gorzką drobno siekamy.

Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszki budyniowe. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione proszki budyniowe i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmuje z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę.


Bita śmietana:
Do mocno schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią i miksujemy, aż masa zesztywnieje.


Ciasto:
Ścinamy wierzch biszkopta i drobno kruszymy w palcach.
Pozostały biszkopt przecinamy na dwie równe części.

Dolną część biszkopta umieszczamy w blaszce, której się piekł (blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, aby później wygodnie ciasto wyciągnąć). Na biszkopcie rozsmarowujemy konfiturę malinową, a następnie wykładamy masę budyniową. Równomiernie rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Na biszkopt wykładamy bitą śmietanę. Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem i posypką czekoladową.
Wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Przechowujemy w lodówce.






Komentarze

  1. Właśnie takiego ciach szukałam na swoje urodziny

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, na jaką wielkość blaszki jest podany przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak pysznie... ach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto super. Wierzch posypałam kakao i jest jeszcze bardziej kakaowe. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie i kolorystycznie wygląda to smaczne ciasto i super przepis na ten smakołyk :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli chodzi o ocet to jaki jest dodany? Jest to zwykły spirytusowy czy inny?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem czy się wkradł błąd🤫 ale z porcji 150 g masła i zrobionego budyniu wychodzi pulpa więc ja od razu polecam utrzeć 250g masła żeby obyło się bez nerwów. Ja dodałam konfiturę porzeczkowa i zrobiłam biszkopt wedle własnego sprawdzonego przepisu. Ciasto wyszło mega pyszne i puszyste 😊😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tyle masła wystarczyło by wyszła dobra masa, nie zużyłam całej kostki. To pewnie zależy też od jakości budyniu.
      Oczywiście w razie potrzeby można dodać więcej masła.
      Super, że Pani sobie poradziła :)

      Usuń
  8. Super ciasto. Czy budyń ma być z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałabym zrobić te ciasto w blaszce 35/20cm. Jak dużo trzeba zwiększyć składniki?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny