Czekoladowe ciasto z budyniem
Proste ciasto czekoladowe na co dzień i od święta. Składa się ono z ciemnego biszkopta przełożonego konfiturą malinową oraz czekoladową masą budyniową, na wierzchu z bitą śmietaną i pokruszonym biszkoptem. Pyszne ciacho, które zachwyci każdego!
Masa budyniowa przygotowana została na maśle, z gotowych budyniów czekoladowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, dzięki temu zyskała intensywnie czekoladowy smak.
Składniki:
Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. Miksujemy do połączenia składników.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszając, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do blachy (wymiary około 25 x 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Masa budyniowa:
Czekoladę gorzką drobno siekamy.
Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszki budyniowe. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione proszki budyniowe i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmuje z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę.
Bita śmietana:
Do mocno schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią i miksujemy, aż masa zesztywnieje.
Ciasto:
Ścinamy wierzch biszkopta i drobno kruszymy w palcach.
Pozostały biszkopt przecinamy na dwie równe części.
Dolną część biszkopta umieszczamy w blaszce, której się piekł (blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, aby później wygodnie ciasto wyciągnąć). Na biszkopcie rozsmarowujemy konfiturę malinową, a następnie wykładamy masę budyniową. Równomiernie rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Na biszkopt wykładamy bitą śmietanę. Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem i posypką czekoladową.
Wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Przechowujemy w lodówce.
Masa budyniowa przygotowana została na maśle, z gotowych budyniów czekoladowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, dzięki temu zyskała intensywnie czekoladowy smak.
Ciasto nie jest zbyt słodkie, gdyż słodycz równoważy się z goryczką gorzkiej czekolady oraz kwaśną konfiturą malinową.
Dodatkowo konfitura zwilża biszkopt, dzięki temu nie jest on za suchy. Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz posypka z kruszonego biszkopta.
Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie!
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki octu
- niepełna szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 650 ml mleka
- 2 budynie czekoladowe (po 40 g)
- 4 łyżki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
Bita śmietana:
- 300 ml śmietanki 30-36%
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 240 g konfitury malinowej
- posypka czekoladowa
Wykonanie:
Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. Miksujemy do połączenia składników.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszając, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do blachy (wymiary około 25 x 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Masa budyniowa:
Czekoladę gorzką drobno siekamy.
Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszki budyniowe. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione proszki budyniowe i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmuje z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę.
Bita śmietana:
Do mocno schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią i miksujemy, aż masa zesztywnieje.
Ciasto:
Ścinamy wierzch biszkopta i drobno kruszymy w palcach.
Pozostały biszkopt przecinamy na dwie równe części.
Dolną część biszkopta umieszczamy w blaszce, której się piekł (blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, aby później wygodnie ciasto wyciągnąć). Na biszkopcie rozsmarowujemy konfiturę malinową, a następnie wykładamy masę budyniową. Równomiernie rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Na biszkopt wykładamy bitą śmietanę. Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem i posypką czekoladową.
Wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Przechowujemy w lodówce.
Właśnie takiego ciach szukałam na swoje urodziny
OdpowiedzUsuńależ pyszne!
OdpowiedzUsuńWitam, na jaką wielkość blaszki jest podany przepis
OdpowiedzUsuńJest w przepisie 😉
UsuńOkoło 25 x 18 cm :)
Dziękuję, nie zauważyłam
UsuńAle super!
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie... ach :)
OdpowiedzUsuńCiasto super. Wierzch posypałam kakao i jest jeszcze bardziej kakaowe. Pychota!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie i kolorystycznie wygląda to smaczne ciasto i super przepis na ten smakołyk :-)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o ocet to jaki jest dodany? Jest to zwykły spirytusowy czy inny?
OdpowiedzUsuńZwykły ocet spirytusowy :)
UsuńNie wiem czy się wkradł błąd🤫 ale z porcji 150 g masła i zrobionego budyniu wychodzi pulpa więc ja od razu polecam utrzeć 250g masła żeby obyło się bez nerwów. Ja dodałam konfiturę porzeczkowa i zrobiłam biszkopt wedle własnego sprawdzonego przepisu. Ciasto wyszło mega pyszne i puszyste 😊😋
OdpowiedzUsuńU mnie tyle masła wystarczyło by wyszła dobra masa, nie zużyłam całej kostki. To pewnie zależy też od jakości budyniu.
UsuńOczywiście w razie potrzeby można dodać więcej masła.
Super, że Pani sobie poradziła :)
Super ciasto. Czy budyń ma być z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńBudynie bez cukru :)
UsuńChciałabym zrobić te ciasto w blaszce 35/20cm. Jak dużo trzeba zwiększyć składniki?
OdpowiedzUsuńProszę zrobić z 1.5 porcji :)
Usuń