Burgery z buraków i komosy ryżowej
Wegetariańskie burgery buraczane z komosą ryżową (quinoa), pieczone w piekarniku. Uwielbiam je!
Mogą być serwowane w formie obiadu jako kotlety lub w formie burgera w bułce, z dodatkiem warzyw. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się.
Komosa zawiera pełnowartościowe białko, a poza tym to prawdziwa skarbnica witamin (A, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i minerałów (magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk). Bogata jest również w tłuszcze nienasycone (kwas linolenowy, oleinowy i linolowy), których spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Natomiast buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Są źródłem m.in. potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin C i A. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu, zapobiegają anemii, wzmacniają odporność, a także odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.
Składniki:
Wykonanie:
Komosę ryżową płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą. Przenosimy do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2 (1 szklanka komosy na 2 szklanki wody), solimy i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 min., aż komosa wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Lekko studzimy.
Buraki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
W misce mieszamy: starce buraki, ugotowaną komosę ryżową, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną cebulę, sól, pieprz i nasiona słonecznika. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i wyrabiamy jak mielone.
Mogą być serwowane w formie obiadu jako kotlety lub w formie burgera w bułce, z dodatkiem warzyw. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się.
Takie burgery wegetariańskie to doskonała alternatywa dla burgerów mięsnych i świetne urozmaicenie naszej diety. A przede wszystkim są zdrowe...
Komosa zawiera pełnowartościowe białko, a poza tym to prawdziwa skarbnica witamin (A, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i minerałów (magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk). Bogata jest również w tłuszcze nienasycone (kwas linolenowy, oleinowy i linolowy), których spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Natomiast buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Są źródłem m.in. potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin C i A. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu, zapobiegają anemii, wzmacniają odporność, a także odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.
- 3 nieduże buraki
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- garść ziaren słonecznika
- sól, pieprz
Wykonanie:
Komosę ryżową płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą. Przenosimy do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2 (1 szklanka komosy na 2 szklanki wody), solimy i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 min., aż komosa wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Lekko studzimy.
Buraki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
W misce mieszamy: starce buraki, ugotowaną komosę ryżową, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną cebulę, sól, pieprz i nasiona słonecznika. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i wyrabiamy jak mielone.
Komentarze
Prześlij komentarz