Biała kiełbasa z warzywami pieczona w piwie
Biała kiełbasa z cebulą, papryką oraz pieczarkami, w ciemnym sosie piwnym, pieczona w piekarniku. To niebanalny i smaczny pomysł na obiad, nie tylko w czasie Wielkanocy.
Biała kiełbasa pieczona w ciemnym piwie nabiera oryginalnego smaku, a dodatek cebuli oraz papryki nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Całe danie jest bardzo aromatyczne i smakuje wyjątkowo.
Przygotowanie w ten sposób białej kiełbasy jest naprawdę bardzo łatwe i szybkie, bo naszej pracy jest niewiele, a resztę wykona piekarnik. Poza tym, nie potrzebujemy dużo składników - zaledwie 5 głównych + przyprawy.
Danie świetnie smakuje podane w towarzystwie pieczonych ziemniaczków.
P.S. Do przygotowania dania użyłam gotowej białej kiełbasy parzonej, ale również sprawdzi się tu biała kiełbasa surowa, jednak wcześniej należy ją zaparzyć.
Składniki:
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Papryki obieramy, myjemy, usuwany nasiona i kroimy w większą kostkę.
Biała kiełbasa pieczona w ciemnym piwie nabiera oryginalnego smaku, a dodatek cebuli oraz papryki nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Całe danie jest bardzo aromatyczne i smakuje wyjątkowo.
Przygotowanie w ten sposób białej kiełbasy jest naprawdę bardzo łatwe i szybkie, bo naszej pracy jest niewiele, a resztę wykona piekarnik. Poza tym, nie potrzebujemy dużo składników - zaledwie 5 głównych + przyprawy.
Danie świetnie smakuje podane w towarzystwie pieczonych ziemniaczków.
P.S. Do przygotowania dania użyłam gotowej białej kiełbasy parzonej, ale również sprawdzi się tu biała kiełbasa surowa, jednak wcześniej należy ją zaparzyć.
Składniki:
- 500 g białej kiełbasy parzonej
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- ok. 350 ml ciemnego piwa typu porter
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Papryki obieramy, myjemy, usuwany nasiona i kroimy w większą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebule razem z papryką. Smażymy około 5-8 min. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Pieczarki obieramy myjemy, osuszamy i kroimy - większe w ćwiartki, a mniejsze na pół.
Pieczarki obieramy myjemy, osuszamy i kroimy - większe w ćwiartki, a mniejsze na pół.
W naczyniu żaroodpornym układamy białe kiełbasy (wcześniej ściągnęłam z nich błonę).
Następnie pomiędzy kiełbasami umieszczamy pokrojone pieczarki.
Na wierzch wykładamy podsmażone cebule z paprykami.
Do piwa dodajemy sos sojowy, sól oraz pieprz. Mieszamy i zalewamy nim kiełbasę z warzywami.
Na wierzch wykładamy podsmażone cebule z paprykami.
Do piwa dodajemy sos sojowy, sól oraz pieprz. Mieszamy i zalewamy nim kiełbasę z warzywami.
Komentarze
Prześlij komentarz