Zupa z soczewicy ze szpinakiem
Wegetariańska zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów oraz szpinaku, przygotowana na wzór indyjskiego dania dahl. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a to za sprawą przypraw, takich jak: świeży imbir, kumin mielony oraz kurkuma. Do tego świetnie rozgrzewa od środka i jest gęsta, sycąca, pożywna, a przede wszystkim zdrowa. Poza tym, jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste - z ogólnodostępnych składników, więc nikt nie powinien mieć problemów.
Jak raz jej posmakujesz, to już na stałe zagości w Twoim menu...
Składniki:
Jak raz jej posmakujesz, to już na stałe zagości w Twoim menu...
- 1 cebula
- 3 cm imbiru świeżego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 150 g liści szpinaku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz starty imbir, kurkumę i kminek. Smażymy około 3 min., a następnie dodajemy pomidory w puszce oraz 1/2 łyżeczki soli i smażymy 2 min. Kolejno wsypujemy soczewicę (wcześniej dokładnie opłukaną na sitku pod bieżącą wodą) i wlewamy bulion. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 min.
Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku, sok z limonki oraz miód. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 min.
Podajemy z pieczywem.
Podajemy z pieczywem.
uwielbiam soczewicę, zupka na pewno pyszna
OdpowiedzUsuńja też bardzo lubię zupy z soczewicy
OdpowiedzUsuńjestem wegetarianką i widze dużo fajnych przepisów, zupę zrobię
OdpowiedzUsuń