Pieczone oponki serowe
Prosty i odchudzony przepis na Tłusty Czwartek!
Oponki serowe przygotowane z sera twarogowego z dodatkiem jogurtu greckiego, pieczone w piekarniku i obsypane mieszanką cukru z cynamonem. Przypominają trochę donaty, z tym że są dużo szybsze i prostsze w wykonaniu, bo nie zawierają drożdży, więc omija nas wyrastanie ciasta i czekanie. Wystarczy niecałe 15 minut pracy i do piekarnika! Poza tym, nie są smażone na głębokim oleju, dzięki temu nie są tłuste. Wychodzą naprawdę pyszne - pulchne i z cynamonowym posmakiem. Aż trudno się im oprzeć...
P.S. Najlepsze są na świeżo, gdyż na drugi dzień twardnieją.
Składniki:
Na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier oraz cukier z wanilią i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy twaróg przeciśnięty przez praskę, jogurt grecki i wbijamy całe jajka. Mieszamy i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę i dzielimy na dwie części.
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (starajmy się dodać jak najmniej mąki, gdyż oponki staną się wtedy twarde) na placek o grubości 1-1,5 cm i wycinamy kółka za pomocą szklanki (średnica około 8 cm), a w środku każdego kółka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki (u mnie: średnica 3,8 cm). Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto.
P.S. Najlepsze są na świeżo, gdyż na drugi dzień twardnieją.
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ok. 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450 g) + do podsypania
- 3 łyżki cukru
- 1 op. cukru z wanilią
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 70 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (starajmy się dodać jak najmniej mąki, gdyż oponki staną się wtedy twarde) na placek o grubości 1-1,5 cm i wycinamy kółka za pomocą szklanki (średnica około 8 cm), a w środku każdego kółka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki (u mnie: średnica 3,8 cm). Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto.
To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Oponki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-14 min. (w zależności od piekarnika) - czas musimy kontrolować, gdyż im dłużej będą się piekły, tym będą twardsze. Lekko studzimy.
W rondelku rozpuszczamy masło.
W miseczce mieszamy cukier z cynamonem.
Upieczone, jeszcze ciepłe oponki układamy na kratce. Wierzch każdej oponki smarujemy rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem z cynamonem.
Rada:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
ale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńZdrowsza wersja od tych smażonych:)
OdpowiedzUsuńO pycha, moja mam takie robiła. Koniecznie spróbuję
OdpowiedzUsuńZawsze robię takie oponki kiedy odwiedza mnie rodzina. Zapach jest piękny a wszyscy się zajadają. Bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, chętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i dzieci też uwielbiają
OdpowiedzUsuńpieczemy z termoobiegiem, czy bez?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu.
UsuńZawsze piszę, jak ma być termoobieg włączony 😉