Pieczone oponki serowe

Prosty i odchudzony przepis na Tłusty Czwartek!
Oponki serowe przygotowane z sera twarogowego z dodatkiem jogurtu greckiego, pieczone w piekarniku i obsypane mieszanką cukru z cynamonem. Przypominają trochę donaty, z tym że są dużo szybsze i prostsze w wykonaniu, bo nie zawierają drożdży, więc omija nas wyrastanie ciasta i czekanie. 
Wystarczy niecałe 15 minut pracy i do piekarnika! Poza tym, nie są smażone na głębokim oleju, dzięki temu nie są tłuste. Wychodzą naprawdę pyszne - pulchne i z cynamonowym posmakiem. Aż trudno się im oprzeć...
P.S. Najlepsze są na świeżo, gdyż na drugi dzień twardnieją.




Składniki:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • ok. 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450 g) + do podsypania
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 70 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu



Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier oraz cukier z wanilią i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy twaróg przeciśnięty przez praskę, jogurt grecki i wbijamy całe jajka. Mieszamy i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę i dzielimy na dwie części.

Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (starajmy się dodać jak najmniej mąki, gdyż oponki staną się wtedy twarde) na placek o grubości 1-1,5 cm i wycinamy kółka za pomocą szklanki (średnica około 8 cm), a w środku każdego kółka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki (u mnie: średnica 3,8 cm). Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto.


To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.

Oponki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-14 min. (w zależności od piekarnika) - czas musimy kontrolować, gdyż im dłużej będą się piekły, tym będą twardsze. Lekko studzimy.



W rondelku rozpuszczamy masło.
W miseczce mieszamy cukier z cynamonem.

Upieczone, jeszcze ciepłe oponki układamy na kratce. Wierzch każdej oponki smarujemy rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem z cynamonem.


Rada:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.







Komentarze

  1. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowsza wersja od tych smażonych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O pycha, moja mam takie robiła. Koniecznie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze robię takie oponki kiedy odwiedza mnie rodzina. Zapach jest piękny a wszyscy się zajadają. Bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne, chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam i dzieci też uwielbiają

    OdpowiedzUsuń
  7. pieczemy z termoobiegiem, czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu.
      Zawsze piszę, jak ma być termoobieg włączony 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny