Kurczak po grecku
Filety z kurczaka pieczone w piekarniku, pod pierzynką z duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Słodko-kwaśnym sos warzywny z dodatkiem koncentratu pomidorowego świetnie komponuje się z delikatnym w smaku kurczakiem. Poza tym, duszone warzywa tworzą pierzynkę dla mięsa i sprawiają, że nie jest ono za suche.
Danie smakuje świetnie z ziemniakami, ryżem lub z pieczywem.
Jeśli jesteś fanem ryby po grecku, to wersja z kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu...
Składniki:
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z pora usuwamy zewnętrzne liście, myjemy i kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz pora. Smażymy około 5 min. i dodajemy starte warzywa. Mieszamy. Chwilę wszystko smażymy i zalewamy wodą. Dodajemy liścia laurowego i ziela angielskie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 20 min.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 min., już bez przykrycia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z dwóch filetów powinniśmy otrzymać 8 kawałków. Każdy kawałek nacieramy olejem i przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą oraz papryką słodką mieloną. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym olejem, jeden obok drugiego.
Na kurczaka wykładamy warzywa.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min.
Podajemy na ciepło.
- 2 duże filety z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 1 por
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z pora usuwamy zewnętrzne liście, myjemy i kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz pora. Smażymy około 5 min. i dodajemy starte warzywa. Mieszamy. Chwilę wszystko smażymy i zalewamy wodą. Dodajemy liścia laurowego i ziela angielskie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 20 min.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 min., już bez przykrycia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z dwóch filetów powinniśmy otrzymać 8 kawałków. Każdy kawałek nacieramy olejem i przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą oraz papryką słodką mieloną. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym olejem, jeden obok drugiego.
Na kurczaka wykładamy warzywa.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min.
Podajemy na ciepło.
rybę każdy zna, o kurczaku pierwszy raz słyszę. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńnie robiłam jeszcze kurczaka wg tego przepisu, ale dzieci na pewno będą zajadać
OdpowiedzUsuń