Spaghetti z pesto z buraków
Makaron typu spaghetti podany z buraczanym pesto przygotowanym z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku, twardego sera żółtego oraz ziaren słonecznika. Pyszne wegetariańskie danie o przepięknym kolorze i lekko słodkawym smaku.
Słodki smak buraków przełamany jest wyrazistym smakiem sera cheddar oraz ostrym smakiem czosnku. Całość dopełniają ziarna słonecznika. Takie pesto jest bardzo proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i zdrowe!
Składniki:
Pesto:
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na durszlaku i przenosimy do garnka w którym się gotował. Dodajemy przygotowane pesto buraczkowe i dokładnie mieszamy.
Makaron wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy po wierzchu ziarnami słonecznika, startym serem (na tarce o drobnych oczkach) oraz posiekanym szczypiorkiem.
Słodki smak buraków przełamany jest wyrazistym smakiem sera cheddar oraz ostrym smakiem czosnku. Całość dopełniają ziarna słonecznika. Takie pesto jest bardzo proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i zdrowe!
Pesto:
- 2 duże buraki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g twardego sera, np. cheddar
- 3-4 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 pęczek szczypiorku
- ziarna słonecznika
- twardy ser żółty, np. cheddar
Wykonanie:
Pesto:
Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Pokrojone buraki (nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45-50 min., do momentu aż w buraki będzie można wbić widelec. Następnie studzimy i obieramy ze skóry. Do malaksera/blendera wrzucamy buraki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, ser starty na tarce oraz ziarna słonecznika i dalej blendujemy. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na durszlaku i przenosimy do garnka w którym się gotował. Dodajemy przygotowane pesto buraczkowe i dokładnie mieszamy.
Makaron wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy po wierzchu ziarnami słonecznika, startym serem (na tarce o drobnych oczkach) oraz posiekanym szczypiorkiem.
Bardzo interesujący przepis:)
OdpowiedzUsuńDoskonałe! Pyszne i zdrowe. Idealne dla wegetarian a jeśli zamienic makaron i ser to również dla wegan. Ten przepis zostanie ze mną na dłużej a na żywo wygląda ładniej niż na zdjęciu zrobionym przez autorkę
OdpowiedzUsuń