Śledzie po grecku
Śledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach.
Składniki:
Składniki:
- 5 filetów śledziowych w oleju
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- olej do smażenia
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z pora usuwamy zewnętrzne liście, myjemy i kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz pora. Smażymy około 5 min. i dodajemy starte warzywa. Mieszamy. Chwilę wszystko smażymy i zalewamy wodą. Dodajemy liścia laurowego i ziela angielskie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 20 min. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 min., już bez przykrycia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Studzimy.
Te śledziki muszą być pychotka,mam śledzie na tacce w oleju czy mogą być zrobione w/g pani przepisu?
OdpowiedzUsuńJasne! Jak najbardziej się nadają :)
Usuń