Sałatka z paluszkami krabowymi
Sałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi jako kolacja lub lunch do pracy. Jest również bardzo prosta w przygotowaniu, a jeśli ryż ugotujemy sobie wcześniej, to samo przygotowanie sałatki zajmuje nie więcej niż 10-15 minut!
Paluszki surimi, zwane paluszkami krabowymi, tak naprawdę nie zawierają mięsa krabów tylko ryb. Większość paluszków dostępnych na rynku ma bardzo kieski skład, jednak da się znaleźć i takie z lepszym składem. Wybierając je, zwracajmy uwagę by nie zawierały konserwantów, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku, czy sztucznych barwników.
P.S. Szukacie szybkich i prostych przepisów na przekąski sylwestrowe? Znajdziecie ponad 25 przepisów w moim e-booku ➣ Proste Przekąski Imprezowe
Składniki:
- 100 g ryżu (u mnie: jaśminowy)
- 200 g paluszków krabowych
- 1 czerwona papryka
- 1 awokado
- 1/2 długiego ogórka
- 1 pęczek szczypiorku
- 30 g kiełków rzodkiewki
Sos:
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Paluszki krabowe kroimy w plasterki.
Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
Ogórka obieramy i również kroimy w kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Kiełki rzodkiewki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy.
Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Sos:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W kubku mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku, koperek oraz sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.
Bardzo smaczna sałatka, pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń