Makaron z szynką i serem
Bardzo proste danie obiadowe z kilku podstawowych składników i makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut! Makaron typu kolanka z kawałkami szynki i kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu. Sos serowy przygotowany został na mleku z dwoma rodzajami sera - mozzarellą oraz cheddarem. Danie dość kaloryczne, ale przepyszne!
Można przygotować je również w wersji bez szynki - tylko makaron i sos serowy.
Idealna propozycja na szybki, pyszny i dość tani obiad...
Składniki:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Szynkę kroimy w kostkę.
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy około 4-5 min., a następnie wlewamy mleko ze śmietaną i dodajemy oba sery - starty cheddar i mozzarellę. Cały czas mieszamy, aż sery się rozpuszczą. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Można przygotować je również w wersji bez szynki - tylko makaron i sos serowy.
Idealna propozycja na szybki, pyszny i dość tani obiad...
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 250 g szynki w kawałku
- 100 g sera cheddar
- 100 g mozzarelli tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 300 g makaronu typu kolanka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Szynkę kroimy w kostkę.
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mleko mieszamy ze śmietaną.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy około 4-5 min., a następnie wlewamy mleko ze śmietaną i dodajemy oba sery - starty cheddar i mozzarellę. Cały czas mieszamy, aż sery się rozpuszczą. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Na końcu dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy.
apetyczne i szybkie danie
OdpowiedzUsuńsuper, podstawowy atut to szybkość przygotowania :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie totalna porazka robi się jedna wielka kluska
OdpowiedzUsuńTrzeba cały czas, energicznie mieszać i wszystko wychodzi ok
Usuń