Gulasz z boczniaków
Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na pierwszy rzut oka wygląda jak gulasz wieprzowy.
Taki gulasz jest prosty do wykonania i składa się kilku składników oraz przypraw. Smakuje naprawdę świetnie, a poza tym jest lekki i dietetyczny. Dla mnie idealnie pasuje do niego kasza gryczana, ale inne kasze czy makaron, ziemniaki lub pieczywo też się tu sprawdzą.
P.S. W wersji bezglutenowej można zamienić mąkę pszenną na ryżową.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 g boczniaków
- 2-3 suszone grzyby
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżeczki musztarda
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki sos sojowy
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Boczniaki płuczemy delikatnie pod bieżącą, letnią wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy boczniaki.
Smażmy jeszcze około 5 minut, a następnie zalewamy wodą tak, aby wszystkie grzyby znalazły się pod nią. Dodajemy suszone grzyby oraz liście laurowe, ziela angielskie i majeranek. Dusimy pod przykryciem około 30 min.
Po tym czasie, mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy musztardę i mieszamy. Powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem, kaszą, ziemniakami lub makaronem.
taki pyszny gulasz w taką pogodę jak znalazł
OdpowiedzUsuńIdealnie trafiłaś w moje smaki! Kocham boczniaki, a w tym wydaniu jeszcze ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda ten gulasz,
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie:)
-------
boczniak przepisy
Zrobiłem. Świetny. Prima sort. Również dla niewegetarian
OdpowiedzUsuń