Flaczki z boczniaków

Podróbka tradycyjnych flaków w wersji wegańskiej. Flaczki z boczniaków to pyszna zupka pełna warzyw. Jest lekka i dietetyczna, a do tego świetnie smakuje! Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie.
Aby zupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać.


Wegańskie flaczki

Składniki:
  • 500 g boczników
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Pora obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i kroimy w półplasterki.
Boczniaki płuczemy delikatnie pod bieżącą, letnią wodą, osuszamy i kroimy w paseczki.

W garnku rozgrzewamy olej (około 2-3 łyżki) i wrzucamy cebulę, czosnek i pora. Smażymy około 3 minuty i dodajemy starte marchewki, pietruszkę i selera. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Na końcu dodajemy boczniaki i smażmy jeszcze około 2 minuty. Zalewamy bulionem i dodajemy liście laurowe, ziela angielskie oraz majeranek. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny, papryką słodką i ostrą, imbirem, gałką muszkatołowa oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 minut. 
Podajemy z pieczywem.

Zupa z boczniaków a'la flaczki

Zupa z boczniaków

Wegańskie flaczki

Wegetariańska zupa z boczniaków


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny