Flaczki z boczniaków
Podróbka tradycyjnych flaków w wersji wegańskiej. Flaczki z boczniaków to pyszna zupka pełna warzyw. Jest lekka i dietetyczna, a do tego świetnie smakuje! Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie.
Aby zupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać.
Składniki:
Aby zupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać.
Składniki:
- 500 g boczników
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Pora obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i kroimy w półplasterki.
Boczniaki płuczemy delikatnie pod bieżącą, letnią wodą, osuszamy i kroimy w paseczki.
W garnku rozgrzewamy olej (około 2-3 łyżki) i wrzucamy cebulę, czosnek i pora. Smażymy około 3 minuty i dodajemy starte marchewki, pietruszkę i selera. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Na końcu dodajemy boczniaki i smażmy jeszcze około 2 minuty. Zalewamy bulionem i dodajemy liście laurowe, ziela angielskie oraz majeranek. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny, papryką słodką i ostrą, imbirem, gałką muszkatołowa oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Nigdy nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń