Fit szarlotka z kuskusem
Zapiekanka z kuskusem i jabłkami oraz dodatkiem cynamonu, która smakuje jak szarlotka w wersji fit.
Plusem jest też szybkość oraz łatwość wykonania - bez miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przełożyć do formy i do piekarnika.
Świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie.
Składniki:
Kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Studzimy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy syrop klonowy (lub miód), cynamon, starte jabłka oraz wystudzony kuskus. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Nie zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem klonowym lub ewentualnie miodem. Dodatkowym elementem słodzącym jest polewa z gorzkiej czekolady, którą można również kupić w wersji bez cukru.
Ciasto nie jest za słodkie, a poza tym jest wartościowe odżywczo, więc nawet na diecie możemy pozwolić sobie na jeden kawałek.
Plusem jest też szybkość oraz łatwość wykonania - bez miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przełożyć do formy i do piekarnika.
Świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie.
- 1 szklanka kuskusu
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 3 jabłka
- 4 duże jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady (bez cukru)
- 1 łyżka mleka
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy syrop klonowy (lub miód), cynamon, starte jabłka oraz wystudzony kuskus. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Przenosimy do formy (średnica około 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 min. Studzimy.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Takiego połączenia się nie spodziewałam. Przepadam za szarlotką, a i ostatnio coraz chętniej jem kaszę kuskus. Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńTu w prostocie tkwi metoda- zdecydowanie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Powiem szczerze że nie robiłam jeszcze takiej szarlotki, w sumie to w ogóle nie piekłam tego ciasta
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na szarlotkę :-)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł ;)
OdpowiedzUsuńFit szarlotka to jest to! Znakomity deser, który potrafi przygotować chyba każdy i który smakuje wszystkim bez wyjątku :) Warto próbować różne jej warianty, jak chociażby zaproponowana tutaj szarlotka na bazie kaszy kuskus Melvit i syropu klonowego. Jabłka należą do owoców które bez większego problemu możemy zdobyć cały rok, dlatego ten wypiek może gościć na naszych stołach, niemal zawsze kiedy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie wypróbować. Na szczęście teraz mam dużo czasu.
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie spróbować
OdpowiedzUsuńMuszę dzisiaj postarać się zrobić. Mam nadzieję że wyjdzie :)
OdpowiedzUsuń