Zupa serowa z szynką i szpinakiem

Zupa serowa z sera cheddar z dodatkiem szynki, ziemniaków oraz świeżych liści szpinaku. Ser cheddar to ser twardy, dojrzewający o wyrazistym aromacie i smaku, z lekko orzechową nutą, dzięki temu zupa ma wspaniały, oryginalny smak. Dodatek świeżych liści szpinaku zwiększa wartości odżywcze zupy, mimo to jest ona bardzo kaloryczna i za często nie można sobie na nią pozwalać 😉
Plusem jest prostota i szybkość wykonania - gotowa w 20 minut! Poza tym, że jest kaloryczna, to jest też syta i idealnie sprawdzi się podczas zimnych dni...
Smakuje naprawdę rewelacyjnie!




 Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 400 g szynki w kawałku
  • 4 większe ziemniaki
  • 150 g sera cheddar
  • 100 g szpinaku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 litr bulionu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Szynkę kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy razem około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy starty ser i wlewamy mleko. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Na końcu dodajemy umyty szpinak i gotujemy kilka minut, aż straci jędrność. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.


  
  

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny