Zupa serowa z szynką i szpinakiem
Zupa serowa z sera cheddar z dodatkiem szynki, ziemniaków oraz świeżych liści szpinaku. Ser cheddar to ser twardy, dojrzewający o wyrazistym aromacie i smaku, z lekko orzechową nutą, dzięki temu zupa ma wspaniały, oryginalny smak. Dodatek świeżych liści szpinaku zwiększa wartości odżywcze zupy, mimo to jest ona bardzo kaloryczna i za często nie można sobie na nią pozwalać 😉
Plusem jest prostota i szybkość wykonania - gotowa w 20 minut! Poza tym, że jest kaloryczna, to jest też syta i idealnie sprawdzi się podczas zimnych dni...
Smakuje naprawdę rewelacyjnie!
Składniki:
Wykonanie:
Plusem jest prostota i szybkość wykonania - gotowa w 20 minut! Poza tym, że jest kaloryczna, to jest też syta i idealnie sprawdzi się podczas zimnych dni...
Smakuje naprawdę rewelacyjnie!
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 400 g szynki w kawałku
- 4 większe ziemniaki
- 150 g sera cheddar
- 100 g szpinaku
- 1/3 szklanki mleka
- 1 litr bulionu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Szynkę kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy razem około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy starty ser i wlewamy mleko. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Na końcu dodajemy umyty szpinak i gotujemy kilka minut, aż straci jędrność. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
Pychotka taka zupka mniamm :)
OdpowiedzUsuńKiedyś w szkole gotowałam, bardzo mi smakowała. Muszę ten przepis zapisać
OdpowiedzUsuńBardzo lubiłam zupę serową, gdy jeszcze mogłam jeść nabiał :)
OdpowiedzUsuń