Tort piernikowy z marcepanem

Świąteczny tort piernikowy z masą marcepanową oraz żurawiną. Składa się z trzech piernikowych blatów biszkoptowych, przełożonych konfiturą żurawinową oraz masą z serka mascarpone, kremówki i marcepanu. Całość przyozdobiona została świeżą żurawiną oraz świątecznymi elementami - gałązkami świerku, suszonym plasterkiem pomarańczy oraz gwiazdkami anyżu.
Przygotowanie takiego tortu jest bardzo proste i dość szybkie, gdyż nie należy on do skomplikowanych. Nie jest też przesłodzony i je się go z wielką przyjemnością. Słodka masa marcepanowa przełamana jest kwaśną żurawiną, a całość dopełniają korzenne blaty biszkoptowe.
Taki tort pięknie prezentuje się na świątecznym stole, a do tego jest naprawdę pyszny!




Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
Masa:
  • 200 g masy marcepanowej
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
  • konfitura z żurawiny
  • świeża żurawina
  • kostka gorzkiej czekolady
  • inne dekoracje



Wykonanie:

Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.


Masa marcepanowa:
Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy masę marcepanową. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2-3 godz., a najlepiej przez całą noc.
Do mocno schłodzonej śmietanki z marcepanem dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę.


Tort:
Biszkopt przecinamy na 3 równe części.
Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy 2 łyżki konfitury żurawinowej, a na niej rozsmarowujemy 1/3 masy marcepanowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym również wykładamy 2 łyżki konfitury żurawinowej i rozsmarowujemy kolejną 1/3 porcji masy marcepanowej. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach rozsmarowujemy ostatnią porcję masy marcepanowej, a następnie rozprowadzamy je za pomocą szpatułki, obracając tort dookoła.
Wierzch zdobimy według własnych upodobań - u mnie: świeża żurawina, starta na tarce gorzka czekolada, gałązki świerku, suszony plasterek pomarańczy oraz gwiazdki anyżu.
Tort wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przechowujemy w lodówce.


  
  

  
  


Komentarze

  1. Przepiękne ozdobiony, wyobrażam sobie że też przepyszny :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, świetny przepis na święta :) mam pytanie, co to za masa marcepanowa??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masę marcepanową przygotowuje się z migdałów. Taką gotową masę można kupić w sklepach, np. w Lidlu :)

      Usuń
  3. Czy poleca Pani nasączyć czymś biszkopt? Jezeli tak czym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można nasączyć np. czarną herbatą lub wodą z sokiem z cytryny

      Usuń
  4. Witam.Chcialabym zrobic jedno przełożenie z masa marcepanowa? A jakie mozna zrobic drugie? Z jakim kremem mozna to polaczyc? Jaki smak bedzie do tego pasowal? Czy zamiast zurawiny moze byc konfitura wisniowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jak dla mnie pasowałby drugi krem z gorzkiej czekolady, też przygotowany z mascarpone i śmietanki kremówki. Zamiast żurawiny może być konfitura wiśniowa lub dżem z czarnej porzeczki 🙂

      Usuń
  5. Witam. Tort wygląda pysznie �� Chciałabym go zrobic w formie 26 cm. Proszę o informację, czy najlepiej zrobić z półtora porcji, czy z podwójnej. Z góry dziękuję i pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) na tortownicę 26 cm zrobiłabym z podwójnej porcji
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Usuń
    2. Zrobiłam z podwójnej porcji i mogę się podzielić informacją, że spokojnie z półtora porcji by wystarczyło :) Mam biszkoptu na dwa torty :D Ale też mam dzieci, które nie pogardzą taką ucztą :D Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt :)

      Usuń
  6. Witam. Czy można tort nasączyć amaretto?? czy raczej będzie się to ze sobą gryźć smakowo?. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) Moim zdaniem to dobry pomysł :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny