Tort piernikowy z marcepanem
Świąteczny tort piernikowy z masą marcepanową oraz żurawiną. Składa się z trzech piernikowych blatów biszkoptowych, przełożonych konfiturą żurawinową oraz masą z serka mascarpone, kremówki i marcepanu. Całość przyozdobiona została świeżą żurawiną oraz świątecznymi elementami - gałązkami świerku, suszonym plasterkiem pomarańczy oraz gwiazdkami anyżu.
Przygotowanie takiego tortu jest bardzo proste i dość szybkie, gdyż nie należy on do skomplikowanych. Nie jest też przesłodzony i je się go z wielką przyjemnością. Słodka masa marcepanowa przełamana jest kwaśną żurawiną, a całość dopełniają korzenne blaty biszkoptowe.
Taki tort pięknie prezentuje się na świątecznym stole, a do tego jest naprawdę pyszny!
Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Masa marcepanowa:
Tort:
Biszkopt przecinamy na 3 równe części.
Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy 2 łyżki konfitury żurawinowej, a na niej rozsmarowujemy 1/3 masy marcepanowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym również wykładamy 2 łyżki konfitury żurawinowej i rozsmarowujemy kolejną 1/3 porcji masy marcepanowej. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach rozsmarowujemy ostatnią porcję masy marcepanowej, a następnie rozprowadzamy je za pomocą szpatułki, obracając tort dookoła.
Wierzch zdobimy według własnych upodobań - u mnie: świeża żurawina, starta na tarce gorzka czekolada, gałązki świerku, suszony plasterek pomarańczy oraz gwiazdki anyżu.
Tort wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przechowujemy w lodówce.
Przygotowanie takiego tortu jest bardzo proste i dość szybkie, gdyż nie należy on do skomplikowanych. Nie jest też przesłodzony i je się go z wielką przyjemnością. Słodka masa marcepanowa przełamana jest kwaśną żurawiną, a całość dopełniają korzenne blaty biszkoptowe.
Taki tort pięknie prezentuje się na świątecznym stole, a do tego jest naprawdę pyszny!
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki octu
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g przyprawy do piernika
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Masa:
- 200 g masy marcepanowej
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
Wykonanie:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Masa marcepanowa:
Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy masę marcepanową. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2-3 godz., a najlepiej przez całą noc.
Do mocno schłodzonej śmietanki z marcepanem dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę.
Biszkopt przecinamy na 3 równe części.
Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy 2 łyżki konfitury żurawinowej, a na niej rozsmarowujemy 1/3 masy marcepanowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym również wykładamy 2 łyżki konfitury żurawinowej i rozsmarowujemy kolejną 1/3 porcji masy marcepanowej. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach rozsmarowujemy ostatnią porcję masy marcepanowej, a następnie rozprowadzamy je za pomocą szpatułki, obracając tort dookoła.
Wierzch zdobimy według własnych upodobań - u mnie: świeża żurawina, starta na tarce gorzka czekolada, gałązki świerku, suszony plasterek pomarańczy oraz gwiazdki anyżu.
Tort wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przechowujemy w lodówce.
Przepiękne ozdobiony, wyobrażam sobie że też przepyszny :))
OdpowiedzUsuńBardzo świąteczny ten torcik :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, świetny przepis na święta :) mam pytanie, co to za masa marcepanowa??
OdpowiedzUsuńMasę marcepanową przygotowuje się z migdałów. Taką gotową masę można kupić w sklepach, np. w Lidlu :)
UsuńCzy poleca Pani nasączyć czymś biszkopt? Jezeli tak czym?
OdpowiedzUsuńMożna nasączyć np. czarną herbatą lub wodą z sokiem z cytryny
UsuńWitam.Chcialabym zrobic jedno przełożenie z masa marcepanowa? A jakie mozna zrobic drugie? Z jakim kremem mozna to polaczyc? Jaki smak bedzie do tego pasowal? Czy zamiast zurawiny moze byc konfitura wisniowa?
OdpowiedzUsuńWitam, jak dla mnie pasowałby drugi krem z gorzkiej czekolady, też przygotowany z mascarpone i śmietanki kremówki. Zamiast żurawiny może być konfitura wiśniowa lub dżem z czarnej porzeczki 🙂
UsuńWitam. Tort wygląda pysznie �� Chciałabym go zrobic w formie 26 cm. Proszę o informację, czy najlepiej zrobić z półtora porcji, czy z podwójnej. Z góry dziękuję i pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńWitam :) na tortownicę 26 cm zrobiłabym z podwójnej porcji
UsuńPozdrawiam serdecznie 🙂
Zrobiłam z podwójnej porcji i mogę się podzielić informacją, że spokojnie z półtora porcji by wystarczyło :) Mam biszkoptu na dwa torty :D Ale też mam dzieci, które nie pogardzą taką ucztą :D Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt :)
UsuńWitam. Czy można tort nasączyć amaretto?? czy raczej będzie się to ze sobą gryźć smakowo?. Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam:) Moim zdaniem to dobry pomysł :)
UsuńPozdrawiam serdecznie