Śledzie po cygańsku
Pyszny śledzik w towarzystwie warzyw - cebuli, świeżej papryki oraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki układamy warstwowo w słoiku i na końcu polewamy sosem. Tak przygotowana sałatka śledziowa jest wyrazista w smaku z lekką nutą słodyczy. Najlepsza jest po 2-3 dniach, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Idealna propozycja na świąteczny stół...
Składniki:
Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godz., a najlepiej na całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem.Osuszamy.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w grubą kostkę.
Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki.
Sos:
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
W dużym kubku mieszamy ketchup z musztardą i olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu.
W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki i ogórków konserwowych oraz sosu, do momentu, aż zapełnimy cały słoik. Następnie słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na 2-3 dni.
Przechowujemy w lodówce.
Idealna propozycja na świąteczny stół...
Składniki:
- 6 filetów śledziowych solonych
- 1 czerwona papryka
- 4 ogórki konserwowe
- 2 cebule
Sos:
- 4 łyżki oleju
- 6 łyżek ketchupu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki ostrej mielonej
- szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- 500 ml mleka
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem.Osuszamy.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w grubą kostkę.
Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki.
Sos:
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
W dużym kubku mieszamy ketchup z musztardą i olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu.
W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki i ogórków konserwowych oraz sosu, do momentu, aż zapełnimy cały słoik. Następnie słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na 2-3 dni.
Przechowujemy w lodówce.
Tak chyba jeszcze nie jadłam, zdecydowanie do spróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Pyszne śledziki, moje smaki
OdpowiedzUsuńWygladaja przepysznie. Wyprobuje na swieta. Jeszcze tylko jedno pytanko. Mam wiaderko matjasow bez skory solonych. Czy wystarczy sledzie tylko oplukac i zalac mlekiem czy lepiej najpierw je wymoczyc zmieniajac co jakis czas wode a pozniej zalac mlekiem?
OdpowiedzUsuńWystarczy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą i zalać mlekiem :)
UsuńŻyczę smacznego!