Schab pieczony w maślance z cebulą
Domowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych dodatków. Nie jest też przesolony tak jak kupne wędliny, więc spokojnie można podać go dzieciom oraz osobom, które muszą unikać nadmiaru soli. Maślanka świetnie się sprawdza jako marynata do mięsa, dzięki niej staje się ono bardziej delikatne i nie wysycha podczas pieczenia.
Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste, bo praktycznie robi się sama. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces ten wymaga trochę czasu...
Składniki:
Wykonanie:
W misce łączymy przyprawy: paprykę słodką mieloną, majeranek oraz sól i pieprz. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.
Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste, bo praktycznie robi się sama. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces ten wymaga trochę czasu...
Składniki:
- ok. 1 kg schabu b/k
- 800 ml maślanki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki majeranku
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek kroimy w plasterki.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy maślankę dodajemy paprykę słodką mieloną, majeranek oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy.
Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wkładamy do naczynia z maślanką, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin.
Schab wyciągamy z maślanki, lekko osuszamy i nacieramy z każdej strony przygotowanymi przyprawami. Następnie obsmażamy na patelni z każdej strony po około 1 min.
Schab ponownie wkładamy do naczynia z maślanką, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, schab wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym do całkowitego wystygnięcia. Następnie wyciągamy schab z maślanki, osuszamy i wkładamy do lodówki. Przed podaniem kroimy w plasterki.
Przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.
Uwaga!
Przed podaniem schab natarłam niewielką ilością papryki słodkiej mielonej oraz majeranku, aby lepiej wyglądał, bo był blady, ale nie jest to konieczne.
Przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.
Uwaga!
Przed podaniem schab natarłam niewielką ilością papryki słodkiej mielonej oraz majeranku, aby lepiej wyglądał, bo był blady, ale nie jest to konieczne.
Pyszny schab, ja gotuję w mleku, ale Twój przepis mnie zaciekawił:)
OdpowiedzUsuńTeż zawsze gotowałam lub piekłam w mleku i chciałam spróbować czegoś innego ;)
Usuńnie przepadam za majerankiem, jakie inne zioła aromatyczne mogłabym dodać do schabu? najlepiej takie, które sprawią, że będzie pikantny, z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńWiększość ziół pasuje do schabu, można dać mieszankę ziół prowansalskich.
UsuńNatomiast aby był bardziej pikantny to proponuję dodać oprócz papryki słodkiej trochę papryki chili :)
bardzo lubię taki schab;)
OdpowiedzUsuńNa jaką funkcje piekarnika wstawiamy mięso? Termoobieg, góra dol? Czy używała Pani termosondy? :)
OdpowiedzUsuńW tym przypadku nie używałam termosondy. Piekłam bez termoobiegu, tylko góra dół :)
Usuń