Odrywany chlebek bąbelkowy
Pyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy mozzarellą, dzięki temu po upieczeniu, ser staje się ciągnący. Otrzymujemy mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić, a jego odrywanie wciąga niesamowicie! Ma pyszny, czosnkowy smak oraz aromat i znika w tempie ekspresowym nawet solo. Jest również świetnym dodatkiem do sałatek.
Składniki:
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Pomiędzy bułeczkami umieszczamy tartą mozzarellę.
Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na około 20-30 min.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 60 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- ok. 70 g masła + do natłuszczenia formy
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 g tartej mozzarelli
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Masło topimy w rondelku i dodajemy czosnek oraz natkę pietruszki. Mieszamy.
Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy nieduże, okrągłe bułeczki. Układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (u mnie 20 x 30 cm).
Bułeczki smarujemy dokładnie roztopionym masłem czosnkowym z pietruszką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńdo tego jakiś dobry dip i świetna propozycja na Sylwestra!
OdpowiedzUsuńPyszności. Przepis chętnie przygarnę. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPysznosci .Czy makę pszenną można zastąpić mąką żytnią albo orkiszową .
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę że można spokojnie zamienić na inną mąkę - żytnia lub orkiszowa
Usuń