Niemieckie pierniczki
Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają mąkę migdałową, czyli zmielone migdały oraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde i kruche.
W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie.
Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę...
Składniki:
Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.
W misce mieszamy mąkę pszenną przesianą przez sito z mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min.
Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-15 min. Studzimy na kratce.
Lukier:
Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Gotowym lukrem polewamy wystudzone pierniczki.
W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie.
Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę...
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- 100 g masła
- 1/2 szklanki miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
Lukier:
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Lekko studzimy.
W misce mieszamy mąkę pszenną przesianą przez sito z mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min.
Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-15 min. Studzimy na kratce.
Lukier:
Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Gotowym lukrem polewamy wystudzone pierniczki.
Komentarze
Prześlij komentarz