Fantazja czekoladowo-makowa
Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję...
Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie!
Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt.
Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto!
Składniki:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie!
Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt.
Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto!
Biszkopt:
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Masa makowa:
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 100 g miękkiego masła
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka gęstej śmietany
- garść bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórki kandyzowane)
- 2 szklanki mleka
Masa czekoladowa:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 g serka mascarpone
- wiórki z czekolady deserowej
Wykonanie:
Biszkopt:
I-część: mieszamy mikseremBiałka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Masa makowa:
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie.
Bakalie drobno siekamy.
Zmielony mak mieszamy z miodem i powidłami.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami masę makową oraz śmietanę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy bakalie i wszystko mieszamy łyżką.
Gotową masę makową wykładamy na wystudzony biszkopt.
Masa czekoladowa:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone.
Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami do serka mascarpone i mieszamy do połączenia składników.
Masę czekoladową wykładamy na masę makową.
Wierzch posypujemy wiórkami z czekolady deserowej.
Wkładamy do lodówki.
Bakalie drobno siekamy.
Zmielony mak mieszamy z miodem i powidłami.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami masę makową oraz śmietanę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy bakalie i wszystko mieszamy łyżką.
Gotową masę makową wykładamy na wystudzony biszkopt.
Masa czekoladowa:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone.
Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami do serka mascarpone i mieszamy do połączenia składników.
Masę czekoladową wykładamy na masę makową.
Wierzch posypujemy wiórkami z czekolady deserowej.
Wkładamy do lodówki.
Jakie smakowitości u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńTortownica nie jest zbyt mała?
OdpowiedzUsuńJa robiłam w tortownicy 18 cm i wyszło jak na zdjęciu, można zrobić w 20 cm będzie wtedy trochę niższe
Usuń