Fantazja czekoladowo-makowa

Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję...
Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie!
Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt.
Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto!


Ciasto czekoladaowo-makowe


Składniki:

Biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Masa makowa:
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 100 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • garść bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórki kandyzowane)
  • 2 szklanki mleka
Masa czekoladowa:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g serka mascarpone
  • wiórki z czekolady deserowej


Wykonanie:

Biszkopt:
I-część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Masa makowa:
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie.
Bakalie drobno siekamy.
Zmielony mak mieszamy z miodem i powidłami.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami masę makową oraz śmietanę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy bakalie i wszystko mieszamy łyżką.
Gotową masę makową wykładamy na wystudzony biszkopt.

Masa czekoladowa:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone.
Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami do serka mascarpone i mieszamy do połączenia składników.
Masę czekoladową wykładamy na masę makową.
Wierzch posypujemy wiórkami z czekolady deserowej.
Wkładamy do lodówki.


Ciasto czekoladowe z makiem

Fantazja czekoladowa z makiem
  
Ciasto czekoladowe z masą makową
  
Fantazja czekoladowo-makowa

Fantazja czekoladowa z masą makową

Komentarze

  1. Jakie smakowitości u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tortownica nie jest zbyt mała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam w tortownicy 18 cm i wyszło jak na zdjęciu, można zrobić w 20 cm będzie wtedy trochę niższe

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny