Ciasteczka z marcepanem i orzechami
Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet...
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 150 g masy marcepanowej
- 1 duże jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki wody, zmielone orzechy włoskie oraz jajko i miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy olejem, posypujemy cukrem oraz przyprawą do piernika. Rozsmarowujemy dłońmi po całym cieście, przyklepując, aby przyprawy nie odkleiły się od ciasta.
Odwracamy ciasto na drugą stronę i rozsmarowujemy równomiernie nadzienie orzechowo-marcepanowe. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz