Chesse balls
Cheese balls to nic innego jak kulki serowe, bogato nadziane dodatkami, popularne w kuchni amerykańskiej. Przepis znalazłam na angielskojęzycznej stronie i trochę go zmodyfikowałam pod siebie.
Kulki przygotowujemy z kremowego serka śmietankowego, który mieszamy z dodatkami -u mnie: ser cheddar, natka pietruszki, orzechy laskowe oraz smażona, chrupiąca szynka (w oryginalnym przepisie był bekon). Całość przyprawiamy do smaku i gotowe kulki obtaczamy w posypce z szynki, orzechów i natki pietruszki. Przed podaniem w każdą kulkę wbijamy słony paluszek.
Takie kuleczki smakują naprawdę świetnie, choć są dość kaloryczne. Jednak jako przekąska sylwestrowa pod procenty sprawdzą się znakomicie!
Kulki przygotowujemy z kremowego serka śmietankowego, który mieszamy z dodatkami -u mnie: ser cheddar, natka pietruszki, orzechy laskowe oraz smażona, chrupiąca szynka (w oryginalnym przepisie był bekon). Całość przyprawiamy do smaku i gotowe kulki obtaczamy w posypce z szynki, orzechów i natki pietruszki. Przed podaniem w każdą kulkę wbijamy słony paluszek.
Takie kuleczki smakują naprawdę świetnie, choć są dość kaloryczne. Jednak jako przekąska sylwestrowa pod procenty sprawdzą się znakomicie!
P.S. Więcej przepisów na proste przekąski znajdziecie w moim Ebooku ➤ Proste Przekąski Imprezowe
Składniki:
Składniki:
- 150 g serka śmietankowego
- 100 g szynki w plastrach
- 1 pęczek natki pietruszki
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g sera cheddar
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- sól, pieprz
- paluszki solone
Więcej przepisów na proste przekąski imprezowe 👇
Wykonanie:
Szynkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na patelni z nieprzywierającą powloką, aż zrobi się chrupiąca.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Orzechy laskowe również drobno siekamy.
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W misce mieszamy serek śmietankowy z serem cheddar, połową porcji chrupiącej szynki, połową porcji natki pietruszki i połową porcji posiekanych orzechów. Przyprawiamy czosnkiem, papryką słodką mieloną, solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Na talerzu mieszamy pozostałą ilość chrupiącej szynki, z natką pietruszki i orzechami.
Z masy serowej formujemy małe kulki i obtaczamy je w mieszance z szynki, natki pietruszki i orzechów. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na około 60 min.
Przed podaniem w każdą kulkę wbijamy solony paluszek.
Wygladają świetnie. Przy okazji spróbuję
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na imprezę karnawałową!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)