Biszkoptowa rolada makowa
Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika!
Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni biszkopt przed wysychaniem. Najlepsza rolada jest z domową masą makową, ale jeżeli chcemy jeszcze bardziej uprościć sobie pracę możemy użyć gotowej masy makowej.
Składniki:
Rolada:
Bakalie drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak oraz bakalie i podgrzewamy do połączenia składników.
Studzimy, a następnie dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy.
Rolada:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy na dużą blachę z piekarnika (u mnie ok. 37 x 43 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 18-20 min., do suchego patyczka.
Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni biszkopt przed wysychaniem. Najlepsza rolada jest z domową masą makową, ale jeżeli chcemy jeszcze bardziej uprościć sobie pracę możemy użyć gotowej masy makowej.
Rolada:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa makowa:
- 250 g maku
- 50 g masła
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 100 g bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, skórki kandyzowanej)
- 2 i 1/2 szklanki mleka
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka mleka
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Masa makowa:
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie.Bakalie drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak oraz bakalie i podgrzewamy do połączenia składników.
Studzimy, a następnie dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy na dużą blachę z piekarnika (u mnie ok. 37 x 43 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 18-20 min., do suchego patyczka.
Następnie jeszcze gorący biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekł. Zwijamy biszkopt razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia.
Wystudzony biszkopt rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy na nim masę makową. Ponownie zwijamy w rulon i całość owijamy w folię spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godz., aby rolada się uleżała.
Polewa:
Czekoladę topimy razem z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej.
Roladę rozwijamy z foli spożywczej i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Uwielbiam makowce w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńZrobię taką na święta :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć gotowej masy makowej?
OdpowiedzUsuńTak, można :)
Usuńczy tak przygotowaną mase makową mozna upiec np. z ciastem drozdzowym ?
OdpowiedzUsuńTak, to jest uniwersalna masa makowa, więc pasuje również z ciastem drożdżowym :)
UsuńCzy taką roladę biszkoptową można mrozić ?
OdpowiedzUsuńTak, można
UsuńCzy jak zrobię roladę we wtorek będzie dobra do piątku?
OdpowiedzUsuńJeśli będzie przechowywana w chłodzie i dobrze zawinięta to powinna wytrzymać do piątku. Ważne by biszkopt się nie zdechł
UsuńCzy biszkopt można upiec dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńTak, tylko musi być przez cały czas zwinięty w ściereczkę
UsuńBardzo fajny przepis. Rolasa nie jest sucha. Domownikom smakowało a to najważniejsze.
OdpowiedzUsuńW która stronę zwijać rolade? Wzdłuż dłuższego boku blaszki? (Wtedy wyjdzie dłuższa czy odwrotnie? :)
OdpowiedzUsuńJa przeważnie zwijam właśnie wzdłuż dłuższego boku :)
UsuńSmietana czy mleko jest w przepisie jako dodatek do masy?
OdpowiedzUsuńW mleku gotujemy mak, a śmietanę dodajemy już do masy makowej - tak jak jest napisane w przepisie 🙂
UsuńCzy biszkopt nie pęka, łamie się gdy go zwijamy i rozwijamy po ostygnięciu przed smarowaniem i po smarowaniu masą makową?
OdpowiedzUsuńNie, jeżeli biszkopt jest dobrze wykonany to nic nie powinno popękać, tak jak w przypadku przygotowania każdej innej rolady biszkoptowej
Usuń