Biszkoptowa rolada makowa

Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika! 
Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni biszkopt przed wysychaniem. Najlepsza rolada jest z domową masą makową, ale jeżeli chcemy jeszcze bardziej uprościć sobie pracę możemy użyć gotowej masy makowej. 

 
Biszkoptowa rolada


Składniki:

Rolada:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa makowa:
  • 250 g maku
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 100 g bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, skórki kandyzowanej)
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • płatki migdałowe


Wykonanie:

Masa makowa:
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie.
Bakalie drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak oraz bakalie i podgrzewamy do połączenia składników.
Studzimy, a następnie dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy.

Rolada:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy na dużą blachę z piekarnika (u mnie ok. 37 x 43 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 18-20 min., do suchego patyczka.
Następnie jeszcze gorący biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekł. Zwijamy biszkopt razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia.

Wystudzony biszkopt rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy na nim masę makową. Ponownie zwijamy w rulon i całość owijamy w folię spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godz., aby rolada się uleżała.

Polewa:
Czekoladę topimy razem z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. 

Roladę rozwijamy z foli spożywczej i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.


Rolada makowa
  
Rolada makowa z biszkoptu
  
Biszkoptowa rolada makowa

Rolada z makiem
  
Rolada z biszkoptu z masą makową

Biszkoptowa rolada z masą makową


Komentarze

  1. Uwielbiam makowce w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię taką na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć gotowej masy makowej?

    OdpowiedzUsuń
  4. czy tak przygotowaną mase makową mozna upiec np. z ciastem drozdzowym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest uniwersalna masa makowa, więc pasuje również z ciastem drożdżowym :)

      Usuń
  5. Czy taką roladę biszkoptową można mrozić ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy jak zrobię roladę we wtorek będzie dobra do piątku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będzie przechowywana w chłodzie i dobrze zawinięta to powinna wytrzymać do piątku. Ważne by biszkopt się nie zdechł

      Usuń
  7. Czy biszkopt można upiec dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko musi być przez cały czas zwinięty w ściereczkę

      Usuń
  8. Bardzo fajny przepis. Rolasa nie jest sucha. Domownikom smakowało a to najważniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  9. W która stronę zwijać rolade? Wzdłuż dłuższego boku blaszki? (Wtedy wyjdzie dłuższa czy odwrotnie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przeważnie zwijam właśnie wzdłuż dłuższego boku :)

      Usuń
  10. Smietana czy mleko jest w przepisie jako dodatek do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mleku gotujemy mak, a śmietanę dodajemy już do masy makowej - tak jak jest napisane w przepisie 🙂

      Usuń
  11. Czy biszkopt nie pęka, łamie się gdy go zwijamy i rozwijamy po ostygnięciu przed smarowaniem i po smarowaniu masą makową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jeżeli biszkopt jest dobrze wykonany to nic nie powinno popękać, tak jak w przypadku przygotowania każdej innej rolady biszkoptowej

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny