Bigos wigilijny
Bigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co region Polski to inny przepis. Można ją przygotować z samej kapusty kiszonej z suszonymi grzybami lub wymieszać kapustę świeżą z kiszoną. Często dodaje się też suszone śliwki.
U mnie w domu bigos wigilijny przygotowuje się z kapusty mieszanej - świeżej i kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz tartej marchewki. Rzadko dodaje się suszone śliwki, gdyż domownicy za nimi nie przepadają. Odkąd mamy szybkowar to przygotowanie bigosu jest dużo szybsze, gdyż zamiast prawie 3 godzin gotowania wystarczy tylko niecała godzina!
Taki bigos najlepiej smakuje jak jest przygotowany 2-3 dni wcześniej, przed Wigilią...
Składniki:
U mnie w domu bigos wigilijny przygotowuje się z kapusty mieszanej - świeżej i kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz tartej marchewki. Rzadko dodaje się suszone śliwki, gdyż domownicy za nimi nie przepadają. Odkąd mamy szybkowar to przygotowanie bigosu jest dużo szybsze, gdyż zamiast prawie 3 godzin gotowania wystarczy tylko niecała godzina!
Taki bigos najlepiej smakuje jak jest przygotowany 2-3 dni wcześniej, przed Wigilią...
- 1 kg białej kapusty
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 80 g suszonych grzybów
- 2 szt. liści laurowych
- 3-4 szt. ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- sól
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- szczypta cukru
Opcjonalnie:
- ok. 10 suszonych śliwek
Wykonanie:
Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy około 4 szklankami zimnej wody i odstawiamy na około 2-3 godziny. Po tym czasie, grzyby gotujemy około 20-25 min. Odcedzamy, ale wywar zachowujemy na później.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Świeżą kapustę oczyszczamy, drobno szatkujemy, parzymy wrzątkiem, wrzucamy go garnka i gotujemy, aż będzie miękka.
Kiszoną kapustę odsączamy i wyciskamy, ale soku nie wylewamy. Będzie on później potrzebny. Kiszoną kapustę siekamy na drobniejsze kawałki.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy około 10 min.
W garnku, w którym będziemy gotować bigos, umieszczamy ugotowaną świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną, starte marchewki oraz podsmażone grzyby z cebulą. Zalewamy wszystko wywarem z grzybów i dodajemy liście laurowe, ziela angielskie oraz ziarenka pieprzu. Mieszamy. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 2 godzin. Co jakieś 20-30 min. bigos mieszamy, aby się nie przypalił i podlewamy go niewielką ilością wodą.
Po tym czasie, przyprawiamy bigos solą i jak jest za mało kwaśny to dodajemy trochę soku z kiszonej kapusty. Na końcu dodajemy pokrojone na małe kawałki suszone śliwki (o ile je dodajemy - u mnie w domu rzadko się dodaje, bo mało kto je lubi w bigosie). Jeśli nie dajemy suszonych śliwek to przyprawiamy szczyptą cukru. Gotujemy jeszcze przez około 20-30 min., już bez przykrywania.
Bigos z szybkowaru:
Jeśli posiadamy w domu szybkowar to znacznie ułatwi i przyśpieszy on nam pracę.
Zamiast do garnka wszystkie składniki umieszczamy w szybkowarze, zalewamy wywarem z grzybów i dodatkowo zimną wodą do poziomu minimalnej ilości wody. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Zamykamy szybkowar i ustawiamy na dużym ogniu do momentu zagotowania i wytworzenia odpowiedniego ciśnienia wewnątrz garnka - z wentyla zacznie intensywnie wydobywać się para, a zawór bezpieczeństwa uniesie się. Wtedy zmniejszamy ognień na minimalny i zaczynamy liczyć czas. Gotujemy 20 min., a następnie zestawiamy z ognia i zaczynamy bardzo powoli spuszczać parę. Szybkowar otwieramy dopiero wtedy, gdy zawór bezpieczeństwa opadnie.
Bigos przyprawiamy solą, cukrem i jeśli jest za mało kwaśny sokiem z kapusty kiszonej.
U mnie bigos zawsze robi babcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani za ten przepis, jest fantastyczny! Już dwa razy zrobiłam z niego kapustę wigilijną, była przepyszna. Ja zmniejszam proporcje o połowę, bo nie potrzebuję aż tyle bigosu, ale wychodzi świetny :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, czy przed dodaniem do szybkowaru świeża kapustę i grzyby muszę gotować?
OdpowiedzUsuńKapusty nie trzeba wcześniej gotować, a grzyby warto, by otrzymać wywar, który później wlewamy do szybkowaru (wtedy bigos jest bardziej aromatyczny), ale nie jest to też konieczne
UsuńDziękuję bardzo :)
Usuń