Babka bożonarodzeniowa
Babka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni.
Moja babka bożonarodzeniowa może nie jest tak puchata jak ta włoska, ale jest mięciutka i rośnie wysoka, a dodatkowo jest bogato nadziana słodkimi bakaliami. Smakuje wspaniale! Idealnie sprawdzi się jako świąteczny wypiek...
Składniki:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto około 10 min., aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Gotowym lukrem polewamy upieczoną babkę i dekorujemy kandyzowanymi skórkami.
Moja babka bożonarodzeniowa może nie jest tak puchata jak ta włoska, ale jest mięciutka i rośnie wysoka, a dodatkowo jest bogato nadziana słodkimi bakaliami. Smakuje wspaniale! Idealnie sprawdzi się jako świąteczny wypiek...
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 100 ml mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 4 łyżki cukru
- 80 g rozpuszczonego masła + 1 łyżka (do wysmarowania formy)
- szczypta soli
- 50 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- starta skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
Dekoracja:
- skórki kandyzowane
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto około 10 min., aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Po tym czasie, uderzamy wyrośnięte ciasto pięścią, dodajemy rodzynki, skórki kandyzowane cytrynowe oraz pomarańczowe, a także startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy przez około 5 min., a następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
Po tym czasie, uderzamy wyrośnięte ciasto pięścią, dodajemy rodzynki, skórki kandyzowane cytrynowe oraz pomarańczowe, a także startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy przez około 5 min., a następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min. Studzimy.
Lukier:
Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.Gotowym lukrem polewamy upieczoną babkę i dekorujemy kandyzowanymi skórkami.
ale piękna!
OdpowiedzUsuńU nas babka raczej jest na wielkanoc. Na boże narodzenie nigdy jej nie było :)
OdpowiedzUsuń