Zupa z tortellini i szpinakiem
Prosta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta i pożywna, a także szybka w przygotowaniu. Smakuje przepysznie!
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 1 puszka groszku zielonego
- 200 g tortellini z serem
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Seler naciowy myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy marchewki, pietruszkę oraz selera naciowego. Mieszamy i smażymy przez około 5 min. Zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy. Następnie dodajemy makaron tortellini, odsączony groszek z puszki oraz zioła prowansalskie i gotujemy przez około 10-12 min. Na końcu dodajemy świeże liście szpinaku i gotujemy jeszcze 3-4 min. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i opcjonalnie sosem sojowym.
Nigdy nie jadłam tortellini :)
OdpowiedzUsuńPyszności.
UsuńPyszności.
OdpowiedzUsuńSuper wyszła 😊 U mnie sos sojowy obowiązkowo 😊
OdpowiedzUsuń